Прочитај ми чланак

Америчке трупе повлаче се из Нигера, стижу РУСКИ војни инструктори

0

САД су обавестиле владу Нигера да су пристале на њен захтев за повлачење америчких трупа из те западноафричке земље, рекла су три неименована америчка званичника за Вашингтон пост.

Високи званичник Стејт департмента рекао је да је премијер Нигера затражио од Вашингтона да повуче трупе из те земље и да су се САД са тим сагласиле.

– Договорили смо се да у року од неколико дана почнемо разговоре о томе како да развијемо план за повлачење трупа – рекао је високи званичник.

Шта значи споразум?
Одлука је донета у петак, на састанку заменика америчког државног секретара Курта Кембела и премијера Нигера Алија Ламина Зејнеа. Тај споразум ће означити повлачење више од 1.000 америчких војника из Нигера и довести у питање статус америчке ваздушне базе вредне 110 милиона долара.

То је кулминација прошлогодишњег војног удара у Нигеру у којем је збачена демократски изабрана влада у тој земљи и успостављена владавина војне хунте која је америчко војно присуство прогласила „незаконитим“.

За америчке званичнике који су базу у Нигеру сматрали за важно средство за борбу против тероризма, споразум о повлачењу представља значајан корак назад, оцењује Вашингтон пост.

У Нијамеј стигло 100 руских војних инструктора
Званичници Нигера оптужили су САД да покушавају да диктирају да та западноафричка нација нема никакве везе са Ираном, Русијом или другим противницима САД.

Стотине демонстраната окупило се у Нијамеју прошлог викенда позивајући америчке трупе да напусте Нигер, након што је власт додатно променила своју стратегију окончањем војног споразума са САД и добродошлицом руским војним инструкторима, пише Индеx.хр.

Осам државних удара у западној и средишњој Африци током четири године, укључујући Буркину Фасо, Мали и Нигер, подстакло је растућу забринутост због демократског назадовања у региону, наводи портал. Из Нигера су се раније повукле француске трупе које су у протеклој деценији предводиле противтерористичке операције против екстремистичких група у региону.

Најмање 100 руских војних инструктора стигло је прошле седмице у главни град Нигера, Нијамеј.