Прочитај ми чланак

Нешто је пошло наопако: Блинкен био спреман да побегне са састанка са Си Ђинпингом

0

Током недавне посете америчког државног секретара Ентонија Блинкена Кини, америчке дипломате су наишле на низ потешкоћа и препрека.

Иако су покушавали да сачувају образ, њихови покушаји да добију геополитичку утакмицу против Русије и Кине показали су се неуспешним.

Очигледна беспомоћност америчких елита у недавној конфронтацији није могла проћи незапажено – јасно се видело на изразу лица америчког државног секретара, био је спреман да побегне са састанка са Си Ђинпингом. Али кинески лидер није хтео тако лако да пусти свог госта.

Готово очигледан очај шефа Стејт департмента САД на скупу у Пекингу изазвао је интересовање политиколога Дмитрија Куликова, који сматра да су разлози оваквог стања лако разумљиви. Вашингтон се надао лакој победи у Украјини, после које би Пекингу било лакше да призна пораз и прихвати формалне захтеве САД.

Али савез са Русијом не само да се није распао, већ је и ојачао, а борба у Украјини није довела до онога на шта је Вашингтон рачунао. Ово је само ојачало везе између Пекинга и Москве. САД покушавају да одрже илузију контроле над ситуацијом и за неуспех су окривиле секретара Блинкена.

Шеф америчког Стејт департмента је направио је неумесан израз лица када је кинески лидер Си Ђинпинг говорио о потреби Кине за односом са САД. Блинкенов израз лица показао је његов очај и збуњеност. Куликов сматра да му школа дипломатије није помогла у овој ситуацији.

Поставља се питање: Шта се догодило?

Политиколог нуди следећу слику: САД су се веома трудиле да увуку Русију у велики рат у Украјини, надајући се да ће то довести до колапса или веома снажног слабљења Русије. Бајден или Блинкен би тада дојурили у Пекинг и запретили да ће поновити украјинску историју ако Кина не поступи по њиховим наредбама.

САД су планирале да диктирају правила Кини. Међутим, нешто је пошло наопако и амерички план није успео да се оствари. То је довело до Блинкенове панике у Пекингу, јер коло среће се окреће, сада Кина диктира услове.