Прочитај ми чланак

Немачка шаље 200 падобранаца у Украјину

0

nemacka-zastava

МОСКВА – Претпоставља се да ће 150 немачких војника пратити примирје на истоку Украјине. Још 50 немачких војника ће чувати ОЕБС-ове посматраче. Немачко Министарство одбране се нада да ће добити дозволу Бундестага да пошаље војнике у Украјину.

Немачка се спрема да пошаље у Украјину 200 падобранаца који ће помагати сарадницима Организације за европску безбедност и сарадњу у контроли примирја на истоку Украјине, пише Билд, позивајући се на документа министарства одбране Немачке.

150 војника ће пратити ситуацију у зони борбених дејстава уз помоћ беспилотних летелица, још 50 падобранаца ће чувати посматраче ОЕБС-а. Издање истиче да немачки војници неће стајати на линији фронта, и да је њихов осонвни задатак безбедност сарадника ОЕБС-а.

Речено је да је ова одлука резултат немачко-француског посматрачког лета на истоку Украјине средином септембра, када је постало јасно да су потребне беспилотне летелице да би се пратила ситуација.

У кулоарима НАТО самита у Велсу председник Француске Франсоа Оланд и канцеларка Немачке Ангела Меркел су се договорили да помогну ОЕБС-у на истоку Украјине. Одлука за коришћење беспилотних летелица припада Организацији за европску безбедност и сарадњу. Раније је председник Украјине Петар Порошенко дозволио организацији да користи беспилотне летелице.

Немачки војници ће имати ознаке ОЕБС-а али и оружје.

Извор: Глас Русије