Прочитај ми чланак

Не радују се сви Кијеву: Откривено које земље не желе Украјину у ЕУ

0

Аустрија, Мађарска и Француска не желе Кијев у Европској унији, упркос препорукама Европске комисије да се отпочну преговори са Украјином о придруживању заједници, пише портал „ЕУ обзервер“, позивајући се на европског дипломату.

„Аустрија ће, несумњиво, спречавати улазак Украјине у ЕУ, али она ће се крити иза Мађарске. Упркос новој реторици, Француска у стварности не жели Украјину у ЕУ, а Немачка игра циничну игру“, рекао је саговорник портала.

Како је појаснио, Берлин се, под изговором ширења ЕУ, залаже за измене у споразумима ЕУ које би омогућиле земљама заједнице да доносе одлуке квалификованом већином гласова, а не једногласно. То би, наводно, дало Немачкој „већу власт“ унутар организације и помогло би да се брже реши судбина уласка Украјине у ЕУ.

„Али Немци у ствари не верују да ће Украјина ући у ЕУ“, рекао је дипломата.

Подсећамо, Европска комисија је препоручила отварање преговора о приступању са Украјином и Молдавијом. Како је наведено, да би постала члан Уније Украјина мора да заврши преговоре о економској, политичкој и културној реформи. Истиче се да рок приступања Украјине ЕУ зависи од реформи и принципа додељивања чланства „по заслугама“.

Мађарски премијер Виктор Орбан рекао је да Украјина „у сваком погледу“ није спремна да почне преговоре о чланству у ЕУ.

Украјина и Молдавија су добиле статус кандидата у јуну прошле године, када су им постављени захтеви за формално отпочињање преговора. У Унији су више пута признали да је таква одлука имала више симболички значај – да се Кијев и Кишињев подрже у супротстављању Москви.