Прочитај ми чланак

Најопаснија нуклеарна ракета свих времена ступила у активно стање

0

Нова руска интерконтинентална балистичка ракета “сармат“, која ће заменити постојеће ракете „војевода“, у класификацији НАТО означена је као “сотона“.

Али како сматра генерални директор и главни конструктор Државног ракетног центра “Макејев“, руски академик Владимир Дегтјар, она би се могла назвати и “сотона на квадрат“.

“Након завршетка испитивања и увођења ‘сармата’ у наоружање, та ракета ће заменити ракетни комплекс ‘војевода’, који у класификацији НАТО-а не носи случајно назив ‘сотона’ и чије присуство у копненој компоненти нуклеарне тријаде веома забрињава НАТО. Експерти НАТО-а су већ назвали ‘сармат’ – ‘сотона 2’, а ја бих га назвао ‘сотона на квадрат’“, рекао је Дегтјар у интервјуу за Спутњик.

Он је истакао да ће “сармат“ суштински повећати борбени потенцијал Оружаних снага Русије и поуздано заштитити земљу од спољних претњи.

Према његовим речима, у сложеним геополитичким условима “сармат“ ће бити поуздан штит Русије, главни фактор нуклеарног обуздавања, гаранција очувања мира и повод за обнављање реалних преговора о смањењу и ограничењу стратешког офанзивног наоружања.

“Целокупна историја ‘партнерских односа’ с нашим евентуалним противницима у свим сферама: политичкој, економској и војној – несумњиво показује да прави преговори, који дају реалан практични резултат, почињу тек онда када је постигнут паритет у питању које се разматра, или кад Русија има предност“, навео је Дегтјар.

Главни конструктор је истакао да “сармат“ има на десетине видова бојевих глава, што му омогућава да изводи напад на готово било коју тачку на планети. Систем управљања “сарматом” омогућава ракети да се наводи на циљ чак и у случају да је погоди пројектил противракетне одбране.

“Систем управљања летом ‘сармата’ има могућност корекције трајекторије сателитима система Глонас, што омогућава високу прецизност навођења на циљ, чак и након деловања пројектила противракетне одбране“, објаснио је Дегтјар.

Он је додао да ће “сармат“ обезвредити сва достигнућа земаља НАТО у области наоружања, јер је јединствен не само по летачко-техничким карактеристикама него и по научно-техничким решењима која су коришћена приликом његове израде.

Дегтјар је, такође, истакао да велику вероватноћу да савлада противракетну одбрану противника “сармату” даје могућност брзог повећања брзине.

„Сармат“ има могућност да погађа циљеве практично из било ког правца. Брзо повећање задате брзине омогућава му да избегне противракетну одбрану противника током лета“, рекао је Дегтјар.

Према његовим речима, бојеве главе најновије руске интерконтиненталне балистике ракете веома је тешко открити током лета, а њихову тачну трајекторију је немогуће прорачунати.

“Сармат“ је опремљен специјалним средствима која отежавају проналажење његових бојевих глава приликом лета кроз Земљину атмосферу или изван ње, што онемогућава прецизно предвиђање њихових трајекторија за навођење пројектила противракетне одбране.

Спутњик подсећа и да је прво лансирање “сармата“ изведено је 20. априла ове године.

Након завршетка програма испитивања “сармат“ ће постати део наоружања Ракетних стратешких снага Русије. Први ће новим комплексом бити наоружан ракетни пук у Ужурској ракетној јединици у Краснојарском крају.

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!