Прочитај ми чланак

Најмање 22 мртвих, више стотина рањено, сукоби у Израелу све више ескалирају ВИДЕO

0

Најмање 22 особе убијене су од почетка јутрошњег масовног напада палестинске милитантне организације Хамас на Израел, саопштила је израелска служба за хитне случајеве Маген Давид Адом, преноси Тајмс оф Израел.

Израелски канал 12 извештава да је 280 људи повређено у Израелу, од којих 30 озбиљно.

Медији: Хамас заробио више од 35 израелских војника и насељеника

Палестински екстремистички покрет Хамас заробио је више од 35 изралеских војника и досељеника, јавили су израелски медији на које се позива Ал Арабија извештавајући о ракетним нападима и упаду Хамасових бораца у насеља на југу Израела.

Како преноси израелска Решет 13 ТВ, палестински екстремисти држе таоце у Офакиму, на југу Израела, наводи Ројтерс.

Израелски министар одбране Јоав Галант саопштио је да је терористичка група Хамас направила „озбиљну грешку“ када је покренула изненадни напад на Израел ракетним нападима и инфилтрирајуц́и се у градове на граници са појасом Газе.

„Хамас је јутрос направио тешку грешку и започео рат против Државе Израел. Израелски војници се боре против непријатеља на свим местима инфилтрације. Израел ц́е победити у овом рату“, навео је Галант у изјави која је достављена из његовог кабинета.

Центар и југ Израела су под снажном ракетном ватром више од три и по сата због непрекидног и широког напада из Газе, а верује се да је најмање пет особа погинуло и најмање 100 особа рањено, преноси „Тајмс оф Израел“.

Министар одбране Израела Јоав Галан прогласио је ванредно стање у кругу од 80 километара од појаса Газе, након што је са те палестинске територије изведен изненадни ракетни напад и организован упад наоружаних нападача на израелску територију.

„Ванредно стање“ омогуц́ава војној команди да ограничава окупљања и затвори подручја, које обухвата и градове Тел Авив и Бершиву.

Израелски безбедносни кабинет на највишем нивоу одржац́е састанак у 13 часова по локалном времену, због изненадног напада за који је Хамас преузео одговорност, саопштио је кабинет премијера Бењамина Нетањахуа, преноси Тајмс оф Израел.

Европска унија саопштила је да оштро осуђује нападе Хамаса на израелску територију и изразила солидарност Израелу у, како се наводи, овим тешким тренуцима.

Хезболах изразио подршку Палестинцима и Хамасу

Лидери либанског покрета Хезболах изразили су подршку палестинском народу и, између осталог, војном крилу Хамас са „херојском операцијом великих размера“. Такође наводе и да руководство Исламског отпора у Либану помно прати важна дешавања у палестинској арени и ситуацију на терену.