Прочитај ми чланак

Најаве Била Гејтса за 2024. годину: Мењаћемо бебама микробиом црева!?

0

Оснивач Мајкрософта, милијардер Бил Гејтс сваке године "предвиђа" будуће догађаје које владари света планирају и у великој мери остварују, па је тако урадио и за 2024. у којој је као водеће догађаје најавио иновативне методе у здравству, вештачку интелигенцију, наравно вакцине, али и изборе широм света.

У свом блогу Бил Гејтс сумира размишљања о „путу који је пред нама“ у 2024. години и најављује велику „прекретницу“, са увидима о вештачкој интелигенцији и технолошким иновацијама.

“Брзина иновације никада није била већа. Правимо велике кораке у решавању тешких проблема – попут Алцхајмерове болести, гојазности и болести српастих ћелија – што ће побољшати животе милиона људи”, истакао је између осталог.

Вештачка интелигенција

Гејтс сматра да је експлозија вештачке интелигенције 2023. само почетак технолошког тренда који ће у још већој мери обликовати блиску будућност. За почетак, напредак вештачке интелигенције ће по њему у великој мери побољшати глобално здравље, истовремено омогућавајући иновације у развијеним земљама и земљама у развоју.

„Вештачка интелигенција ће ускоро да убрза стопу нових открића темпом какав никада раније нисмо видели. Ако сада направимо паметна улагања, вештачка интелигенција може учинити свет праведнијим местом“, написао је Гејтс, а преноси Сијетл Тајмс.

Вештачка интелигенција би могла да помогне заједницама широм света у борби против болести отпорних на антибиотике, помажући управљање високоризичним трудноћама и олакшавајући приступ медицинским информацијама здравственим радницима.

Ипак, истиче, „пред оваквим пројектима је дуг пут“. Препреке укључују скалирање технологије без жртвовања квалитета и обезбеђивање функционалности током времена.

Гејтс сматра да је општа популација у земљама са високим приходима удаљена између 18 и 24 месеца од широке употребе вештачке интелигенције. У другим деловима света, он очекује да ће за то бити потребне три године.

Глобални здравствени напредак

Према Гејтсу, свет је близу тога да  бебе почну да се хране искључиво одређеним пробиотиком, који ће променити микробиом црева, а то ће по њему решити проблем неухрањености код деце јер им неће бити потребно много хране како расту.

„Храњење беба искључиво овим пробиотиком помоћи ће им да пребаце свој микробиом у позитивно стање, како би могли да одрасту и остваре свој пуни потенцијал без обзира на храну коју уносе“, написао је Гејтс и додао: „Следећи корак у томе нам је (надамо се) званично законско одобрење и тада почињемо са масовном, висококвалитетном и поуздана производњом овог пробиотика.“

Нуклеарна енергија

Према Гејтсу, тема климатских промена напредује јер све више људи доживљава екстремне временске прилике. Много дискусија о климатским променама се односи на чисту енергију која све више подразумева под тиме нуклеарну енергију, рекао је Гејтс (једна од његових фирми је, иначе, водећи произвођач мини нуклеарних електрана у свету).

„У 2024. и касније, предвиђам да ћемо видети много нових иновација које долазе на тржиште – чак и у веома компликованим областима као што је нуклеарна“, написао је Гејтс у ауторском тексту и додао да би то свакако била добра вест за његову компанију за нуклеарну енергију Тerra Power (основао je 2008. године).

У сваком случају, ја сам оптимиста, написао је Гејтс. Ова деценија ће бити кључна за надоградњу електричних мрежа и побољшање преноса енергије како би се остварио пуни потенцијал чисте (нуклеарне) енергије, објашњава. Али додаје да свет још треба да смисли како да дође до нулте емисије.

Избори у стратешки важним земљама

У 2024. години у земљама у којима живи више од половине светске популације и стратешки су важне, одржаће се избори, констатује Гејтс. Те земље су Сједињене Америчке Државе, Индија, Индонезија и Јужноафричка република.

Резултати тих избора ће „обликовати будућост глобалног здравља и климе“, сматра Бил Гејтс.

„Када бих могао да пожелим једну жељу за све људе који иду на изборе следеће године – без обзира на то где живе – било би да они бирају лидере који разумеју важност улагања у људски развој широм света“, написао је Гејтс, а данас су климатске промене изазов који захтева глобалну пажњу и подршку, додао је он и упозорио да свет „није спреман за још једну пандемију сличну Ковиду 19“.

„Верујем да ће избори 2024. бити прекретница за човечанство, за здравље и за климу“, закључио је Гејтс, а људи широм света су на то констатовали: ко зна шта нам спремају…