Прочитај ми чланак

Муњевит руски продор: Би-Би-Си објавио извештај са истока Украјине!

0

Би-Би-Си је објавио извештај са истока Украјине у коме износи најновије информације о налету руске војске након пада кључног града Авдејевке. Према речима дописника Џејмса Вотерхауса, ток рата на истоку Украјине не само да се променио, већ се и убрзано сужава.

– Знамо шта следи – каже Марија док пакује телевизор у свом стану у Константиновки. Послаће га у Кијев пре него што отпутује тамо са сином.

– Уморни смо цео дан, патимо од напада панике. Увек је депресивно и уплашени смо – каже она.

У фебруару је, подсетимо, Русија заузела стратешки важан град Авдејевку. Од тада су Руси напредовали даље на запад и заузели неколико села. Украјина каже да се њене снаге „држе“. Али руске снаге сада нападају у пет области дуж линије фронта од 1.100 километара.

А управо у источном региону Доњецка украјински браниоци су стављени на највећи испит. Људи у градовима као што су Покровск, Константинвока и Краматорск сада се суочавају са брзим померањем линије фронта, па чак и могућим руским заузимањем.

Марија и њена мајка Тетјана осећају да је живот све тежи како се Руси приближавају.

Њихов град је пун знакова претње, удаљен само 30 километара. Неки објекти су оштећени у скоро свакој улици. Радници замењују златне плоче на цркви, које су сада потпуно уништене у ракетном нападу на суседну железничку станицу.

Неки једноставно одбијају да напусте своје домове и навикли су на сталну опасност. Валериј није један од њих. Након што је његов дом у граду Торецк два пута скоро гранатиран, он одвози своје ствари и унука Дениса на договорено место преузимања.

Руси су удаљени само 5 км. Комшије желе добро Валерији и Денису, али и даље одбијају да оду. Њих двојица потом улазе у блиндирано полицијско возило.

– Већ сам проживео свој живот. Али, морам да спасем малог. Радио сам у руднику 20 година, тако да се ничега не плашим, али сам забринут за њега – каже 67-годишњак на другом крају свог пута у Константиновку.

Репортер Би-Би-Сија разговарао је и са са Алом, која чека свој воз за Кијев.

– Пре годину дана смо мислили да ћемо добити помоћ са Запада и да ће наша контраофанзива успети, али више не – каже она.

Украјина се нада да ће њени источни региони једног дана поново бити безбедно место за живот. За сада није јасно чему ће се вратити људи који сада одлазе.

Ако руске трупе појачају напредовање у Доњецку, биће све теже одговорити на питање где ће стати.