Прочитај ми чланак

Москва: Ако се у „Азовстаљу“ налазе цивили, онда су кијевске власти ратни злочинци

0

Ако украјинска војска и припадници неонацистичких формација држе цивиле у фабрици „Азовстаљ“ у Маријупољу, онда су власти у Кијеву ратни злочинци, изјавио је начелник Националног центра за управу одбраном Русије генерал-пуковник Михаил Мизинцев.

Мизинцев је додао да руска страна захтева да се из маријупољске фабрике „Азовстаљ“ ослободе цивили ако се они тамо налазе.


Према његовим речима, у протекла 24 сата у украјинским медијима забележено је више објава у којима званични представници Кијева изјављују да се у „Азовстаљу“ наводно налази велики број цивила.

Он је изразио уверење да је реч о „још једном ширењу дезинформација, измишљеном искључиво да би се спасили неонацисти“.

„Истовремено изјављујемо да присилно држање цивилног становништва као живог штита у складу са нормама међународног хуманитарног права представља тероризам, а званичници кијевских власти и непосредни извршиоци ове нехумане акције у ‘Азовстаљу’ представљају ратне злочинце и терористе“, истакао је Мизинцев.

Обраћајући се кијевским властима, Мизинцев је рекао да уколико се „неко од цивилног становништва налази у ‘Азовстаљу’, захтевамо да се предузму све мере за њихово ослобођење и излазак кроз отворене хуманитарне коридоре“.

„Желим посебно да истакнем да руководство Руске Федерације гарантује свима који положе оружје да ће им се сачувати животи, потпуну безбедност и пружање квалификоване медицинске помоћи“, додао је он.

Такође је нагласио да руско руководство гарантује безбедну евакуацију свих цивила без изузетка и њихово кретање у саставу хуманитарних конвоја у било ком правцу који изаберу.

Оружане снаге Русије су данас у 14 часова отвориле хуманитарни коридор за повлачење из Азовстаља“ украјинских војника и припадника неонацистичких формација који добровољно положе оружје. Руске трупе су прогласиле режим тишине и формирале три хуманитарне колоне.