Прочитај ми чланак

Лари Џонсон: Само један део од одобрених 61 милијарде долара стићи ће до Кијева

0

Нови пакет помоћи Украјини од 60 милијарди долара неће променити ситуацију на бојном пољу, рекао је бивши аналитичар ЦИА Лари Џонсон на Јутјуб каналу Јудгинг Фреедом.

„Чак и ако замислимо да ће Зеленском једноставно бити дата 61 милијарда долара, то ипак ништа неће променити на бојном пољу“, предвиђа експерт.

Према речима бившег агента ЦИА, већина издвојених средстава биће пребачена америчким војно-индустријским компанијама за набавку наоружања и попуну самог америчког арсенала.

Само одређени део материјалне помоћи биће додељен Кијеву за куповину војне опреме од Сједињених Држава, сматра Џонсон.

Представнички дом Сједињених Држава усвојио је у суботу закон којим се Украјини пружа додатна помоћ од скоро 61 милијарду долара.

Од 60,84 милијарде додељених Кијеву, 23,2 милијарде се предлаже да се искористи за попуну пренете војне опреме и одбрамбених услуга.

Још 13,8 ће ићи за куповину наоружања и одбрамбених услуга за Украјину.

Само, 11,3 милијарде долара намењено је за подршку „текућим војним операцијама САД у региону“.

Москва је више пута напоменула да снабдевање украјинских оружаних снага оружјем неће променити ситуацију на бојном пољу.

Сав терет са западном војном опремом и муницијом за Кијев биће легитимне мете Ваздушно-космичких снага, упозорило је руско Министарство спољних послова.