Прочитај ми чланак

Медији: Зеленски може предати Кијевску лавру Васељенској патријаршији

0

Председник Украјине Владимир Зеленски састаће се 8. јула 2023. године са васељенским патријархом Вартоломејем у Истанбулу како би разговарали о „предаји“ Кијевско-печерске лавре, преноси лист Ромфеја.

Како се наводи, притисак на Кијевско-печерску лавру је појачан због очекиваног састанка Зеленског са поглаваром Васељенске патријаршије.

„Ромфеја“ пише да ће „током састанка бити размотрено питање давања статуса Кијевско-печерској лаври ставропигије Васељенске патријаршије“.

Поред тога, стране ће разговарати и о „другим акцијама за уједињавање украјинског православља“.
Истовремено, пише лист, монаси Лавре не желе ни да пређу у ПЦУ, нити да прихвате статус ставропигије Васељенске патријаршије, „и то је оно што отежава преговоре“.

Бивши народни посланик у Врховној ради Вадим Новински, коментаришући јучерашње догађаје, када је комисија Министарства културе затворила три зграде Лавра, саопштио да је одговорност за ово што се дешава првенствено на највишем руководству земље и васељенском патријарху Вартоломеју, „који жели да за себе добије Лавру“.

„Односно, планира се успостављање иностране јурисдикције над Лавром. Ово питање је већ разматрао Синод Васељенске Цркве. Није случајно што је заузимање Лавре почело уочи сусрета Владимира Зеленског и патријарха Вартоломеја?“, написао је Новински на друштвеним мрежава.