Прочитај ми чланак

Матвијенко: Конфисковање руске имовине уништиће глобалну економију!

0

Потенцијално конфисковање руске имовине уништиће глобалну економију, у Европи схватају да се то не сме урадити, изјавила је председавајућа Савета Федерације Русије Валентина Матвијенко.

– Ово ће, у принципу, бити корак без преседана у светској историји, који ће једноставно разорити глобалну економију. Уништиће поверење у светску привреду. И, наравно, то је апсолутно нелегитиман, противзаконит потез. И у Европи сви схватају да се то не сме урадити – рекла је Матвијенко у интервјуу генералном директору међународне медијске групе „Росија севодња“.

Она је такође истакла да Русија има припремљен одговор на заплену суверене руске имовине и да су сенатори спремни да без одлагања размотре одговарајући предлог закона који се односи на узвратне мере.

Према њеним речима, Европљани знају да ће у случају конфисковања руске имовине, одговор Москве бити оштар и адекватан.

– Европљани ће изгубити више него ми, и они се, наравно, тога боје. Посебно због њихове економије која се урушава – оценила је Матвијенко.

Она је, такође, у вези са тим, подсетила на речи руског председника Владимира Путина, упућене Европљанима – „данас ми, сутра ви“.

Матвијенко је још објаснила да Американци својом спољном политиком желе да потисну Европу и смање њену конкурентност за коју Вашингтон није заинтересован.

Представнички дом америчког Конгреса је претходно већином гласова усвојио предлог закона о издвајању 61. милијарде долара Украјини, као и предлог закона, који укључује одредбу о конфисковању суверене имовине Москве у корист Кијева.

Непријатељске земље од фебруара 2022. године уводе Русији санкције, у оквиру којих су била замрзнута како суверена имовина, тако и средства приватних инвеститора.

Замрзнуто је око 300 милијарди долара девизних резерви. Готово одмах су почели разговори страних земаља о заплени ове имовине у различите циљеве.

У октобру 2022. године лидери Европске уније наложили су Европској комисији да припреми предлоге за коришћење замрзнуте имовине у циљу финансирања Украјине.