Прочитај ми чланак

Масовни протести у Штутгарту: Ускршњи маршеви у току карантина

0

Више од десет хиљада људи демонстрирало је данас у Штутгарту у Немачкој, против рестрикција уведних због пандемије коронавируса и истовремено прославило једногодишњи рођендан "покрета Кверденкер“. Већих инцидената није било.

У Штутгарту су такозвани кверденкери и ове суботе одржали велике демонстрације, уз присуство полиције.

Уве Лал, из Министарства за социјална питања Баден Виртемберга, покрајини у којој се налази Штутгарт критиковао је управу тог града преко Твитера.

“Не разумем да се град свесно довео у овакву ситуацију. Како да објаснимо становништву да се само пет особа из два домац́инства смеју састати на Ускрс, док хиљаде демонстраната марширају градом без маски и без минималне удаљености”, написао је он.


Портпарол града Штутгарта, Свен Матис, одговорио је Министарству такође на Твитеру.

“Како да објаснимо становништву да државна уредба од ограничења изричито изузима велика окупљања”, написао је у објави.

Матис је одговорио да се град Штутгарт придржава тренутне уредбе о коронавирусу, која не ограничава основно право на окупљања.

Међутим, на друштвеним мрежама се генерално криткује понашња полиције у Штутгарту.

Удружења новинара критикују вишеструке напада на своје колеге. Реагује се и на то што су полицајци склањали контра демонстранте, укључујуц́и њихове блокаде бициклима. А посебно се критикују изјаве полицајаца у једном видеу који је подељен хиљаде пута, на ком се види како се полицајац рукује са једним редаром кверденкера.


У коначном саопштењу за штампу, полиција у Штутгарту је демонстрације описала као мирне. Због тога је полиција била дужна да гарантује одобрене скупове и поворке у оквиру слободе окупљања.

Ипак, портпарол полиције у Штутгарту Штефан Кајлбах, описао је целу ситуацију као “незадовољавајуц́у” за полицију. С једне стране постоји закон о слободи окупљања, с друге стране закон од заштита од инфекције. Кажњено је 254 кршења корона мера, био је закључак полиције у суботу увече.

Ускршњи маршеви

У Немачкој постоји традиција Ускршњих маршева мира, који су уперени против милитаризације друштва, наоружавања, а последњих година указују и на заштиту климе.

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!