Прочитај ми чланак

МАСКЕ ПАЛЕ: У „маршу за Израел“ заједно Марин ле Пен, Саркози, Оланд, Борне…

0

У Паризу се одржава још један протест подршке Израелу, који се ове недеље зове "Марш против антисемитизма" (као да Палестинци нису семити) уз учешће неколико хиљада Француза, као одговор на спонтане масовне протесте широм земље против масакра цивила у Гази.

И овај скуп у знак подршке Израелу предводе политичари, и то они који су се током предизборних кампања свађали, вређали, глумили глобалисте и антиглобалисте, али су сада сви сложно и удружено стали уз Нетанјахуов  режим (против кога масовно устају и Израелци противећи се рату).

Улицама Париза су данас марширали и омражени бивши председник оптужен за корупцију Никола Саркози, опозиционарка Марин ле Пен, актуелна премијерка и Макронова десна рука Елизабет Борне, бивши председник Француске Франсоа Оланд и мноштво министара и посланика из садашњих и бивших сазива.

Не смета им очигледно ни то што је Француско министарство спољних послова пре неколико дана упутило оштру протестну ноту Израелу јер је циљано гађао и у великој мери урушио седиште агенције „Франс прес“ у Гази, ни то што је новинарка Франс преса смртно рањена на југу Либана када је Израел гађао међународни прес центар, ни то што је неколико француских новинара дало отказе јер нису желели да лажу о ситуацији на Блиском истоку…

Иако је Макрон лично ишао у Израел да пружи подршку Нетанјахуу, до сада није учествовао у маршевима за Израел у Паризу, а јуче их је јавно критиковао у саопштењу за медије: „Израел мора одмах да престане да убија жене и децу по Гази! Не могу да убијају цивиле и то правдају злочинима Хамаса. За убијање цивила у Гази нема оправдања“.

Међу француским политичарима је апсолутно непопуларно бити против режима у Израелу, па је једини који се усудио на тај корак тренутно опозиционар Жан Лук Мелашон (левичар, белац).

Француска је само још једна у низу земаља у којима власт и опозиција удружено подржавају Израел. У САД се републиканци и демократе (Бајден, Трамп, Де Сантис, Кенеди…) такмиче ко ће речима и делима више подржати Израел.