Прочитај ми чланак

Мађарска се спрема да кривично гони „нацисту“ Џорџа Сороша за злочине холокауста

0

Мађарски тужиоци припремају оптужбе против 92-годишњег мађарско-америчког финансијера Џорџа Сороша за помагање и подржавање убиства хиљада Мађара током нацистичке окупације током Другог светског рата.

Сорош ће бити оптужен за “свесно и намерно” помагање и подржавање убиства јеврејских Мађара у Будимпешти од септембра 1942. до јануара 1943. године, према извору у тужилаштву у Будимпешти, у Мађарској.

Администрација премијера Виктора Орбана тражила је правду за историјске злочине које су починили мађарски нацистички колаборационисти, а сматра се да је Сорош користио своје огромне ресурсе да би се деценијама „крио на видику“.

Премијер Орбан деценијама упозорава на Сорошев корозивни утицај на друштво. „Европа не сме да подлегне Сорошевој мрежи“, написао је недавно Орбан.

Сорош је рођен у јеврејској породици у Мађарској 1930. године и преживео је Холокауст сарађујући са нацистима. Изразио је потпуни недостатак кајања за своје поступке, рекавши за емисију “60 Minutes” 1988. да би неко други ионако то урадио ако то он није урадио.

Сорош је нестао од 5. марта, убрзо након што су процуриле вести о предстојећим оптужбама. Од њега се очекивало да присуствује конференцији о његовом недавном раду на афричком образовању, али није био тамо.

Тужилаштво сматра да је Сорош способан да му се суди упркос високим, саопштило је тужилаштво, али ће предмет бити на чекању док не буде ухапшен.

Сорош је основао Фондацију за отворено друштво 1993. године како би помогао у промовисању вредности крајње левице и отворених граница широм света. Лаура Силбер, портпарол фондације, рекла је за USA TODAY да је тврдња да је Сорош помагао и подржавао нацисте „100% лажна“.

Проверивачи чињеница са седиштем у САД редовно су бранили Сороша од тврдњи да је био нациста током својих тинејџерских година. Међутим, ове исте провере чињеница делимично или у потпуности финансира Сорош и они нису успели да идентификују овај сукоб интереса док су извештавали о Сорошу.