Прочитај ми чланак

КРИЗА 2008?! Није то ништа, долар се брише, злато пуца

0

Питер Шиф био је један од ретких економиста који су тачно предвидели финансијску кризу 2008. године.

Десет година касније, на помолу је још једна криза – она која може да сруши берзе и избрише амерички долар.

„Предвидео сам много тога што се дешавало на берзама. Предвидео сам кризу, али што је још важније, предвидео сам шта ће влада да уради као резултат те кризе и какве ће то све последице да има. Прави пад, који сам описао у својој најновијој книзи, тек стиже“, рекао је Шиф.

Према његовим речима, ФЕД је надувао гигантски балон, и када он пукне, последице ће бити болне за привреду, много горе од оних које је донела криза 2008. године.

„Мислим да је овај балон превелик. Мислим да је то ‘мајка свих мехуриц́а’, а када пукне, нема тих средстава којима би се ФЕД послужио и попунио ту рупу како би маскирао ове проблеме. Овај пут, кризу ће остетити сви у свом новчанику“, рекао је он.

Сви ће бити на губитку, додаје.

„Они који су трговали на берзи, тржишту обвезница и тржишту некретнина. Долар иде у заборав, а куповна моц́ ц́е бити избрисана“.

Шиф каже и да тренутни систем по коме се вештачки ограничава цена племенитих метала није одржив.

„Могу још неко време да наставе то да раде, и то ће једном престати. У неком тренутку ће цена злата експлодирати јер ће постојати потреба за физичком куповином, и сва та продаја на папиру неће моћи то да камуфлира“, рекао је.

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!