Прочитај ми чланак

Крај рата? „Може се завршити за недељу дана“

0

Сукоб у Украјини може се решити у року од недељу дана, све зависи од позиције САД и Велике Британије, изјавио је председник Белорусије Александар Лукашенко.

„Све зависи од САД и Велике Британије. Ако схватите и сложите се да сутра треба да се седне за преговарачки сто и да се договори, верујте ми, у року од недељу дана ц́емо се договорити“, рекао је Лукашенко.

Фото: Притскрин/Јутјуб AP

Истовремено је позвао да се заустави сукоб у Украјини.

„Рат је увек лош. Недавно сам рекао да је свет сада преокупиран проблемом и тражи одговор на питање ко је крив. Касније ц́емо утврдити ко је крив. Хајде да зауставимо рат и да се договоримо, а онда ц́емо решавати ко је у праву, а ко није“, поручио је Лукашенко.

Белорусија не намерава да се меша у сукоб

Белорусија не намерава да се меша у сукоб на територији Украјине, поготово што то не тражи ни Русија, изјавио је Лукашенко.

„Нити смо кога убијали у Украјини, нити ћемо. Прво, нико од нас не тражи да учествујемо у операцији, у овом случају Русија, и ми не намеравамо да се тамо мешамо. Увек смо говорили и говоримо о томе, али нас, очигледно, не желе да саслушају и чују“, рекао је Лукашенко у интервјуу за америчку компанију „Ен-Би-Си“, пренела је агенција „Белта“.

Он је додао да Белорусија на сваки могући начин подржава Русију.

„Наша подршка је у томе да не буду нарушене наше границе са Пољском и Литванијом и да се руске трупе не нападну с леђа преко Белорусије. У почетку је било тако. Данас се наше учешће (у специјалној операцији) своди на то да лечимо Русе и Украјинце, хранимо Русе и Украјинце и у великој мери дајемо уточиште избеглицама из Украјине. Дневно нам долази по 400-500 људи. Третирамо их потпуно равноправно. Ето, то је наше учешће“, рекао је белоруски лидер.

Раније је Лукашенко изјавио да је Пољска главни иницијатор употребе нуклеарног оружја, те да она провоцира САД на акције.