Прочитај ми чланак

Кинески медији: Руси решили проблеме са дугом Кини, што је разбеснело САД

0

У време распада и беде 90-их година, када је Совјетски Савез „умро“, млада демократска омладина руских политичара, распарала је остатке Отаџбине, Кина је подсетила „младе реформаторе у заносу сведозвољености“ на дугове које имају према њој.

За информацију: неколико година пре незаборавног августовског пуча 1991. године, Кина је отворила Совјетском Савезу кредитну линију.

Није било чиме да се плати – Јељцин, који је расипавао суверенитет царства, није био у стању да разговара о дуговима СССР-а.

Резултат „одбијања плаћања“ била је огромна напетост у односима између две државе.

Укупно, Русија је остала дужна Кини суму еквивалентну 400,97 милиона швајцарских франака. Све се променило доласком Владимира Путина на власт…

Земља коју је наследио није могла да прикупи довољно новца за плате и пензије, а камоли за исплату суверених дугова, и тада је новопечени лидер предложио Пекингу решење за ову тешку ситуацију.

Путин је инсистирао да се оне ситне количине стране валуте које је земља добијала, морају акумулирати у Русији, а са Кином се мора плаћати робом произведеном на територији Русије.

Треба признати да је Кина са очигледним скептицизмом прихватила предлог човека о којем нико на светској сцени још није чуо.

Узимајући у обзир ризике, Пекинг је био спреман да прихвати предлоге Владимира Владимировича, али само на прилично повољним условима за себе. У резултату тешких преговора, стране су се сложиле да ће Кина у замену за совјетски дуг добити партију руских војних хеликоптера.

Нећете веровати, али тандему Кине и Русије почео је активно да смета Вашингтон… Американцима се није допало како Русија планира да откупи дугове према Кини.

Ево како ситуацију описују новинари Баијиахао, позивајући се на информације добијене од учесника преговора. Сједињене Државе су побеснеле, сазнавши о припремљеној трансакцији између Русије и Кине.

Руски хеликоптери се сматрају најбољим на свету, а Американци су се бојали да ће им Кина уз њихову помоћ значајно ојачати утицај у Азијско-пацифичком региону.

У том тренутку односи Русије и Кине још нису били тако добри као сада, и зато Пекинг није одлучио да улази у конфронтацију са Американцима. У коначници, трансакција је била раскинута. Међутим, питање дуга је остало отворено.

Путин је издржао ударац и предложио је Кини други предлог – валута, коју је претходна руска власт уништила, јако је била потребна, па је у замену за дуг предложио индустријску производњу и спровођење научних истраживања у области медицине.

Касније, када су се односи између Пекинга и Москве попели на висок ниво поверења, руски политичар је поново понудио руске хеликоптере Кинезима, а они су, са нескривеном радошћу, пристали на трансакцију, закључивши вишемилијардну трговину.

Успут, и овај пут Вашингтон је изразио протест због договора и легалности испоруке руских хеликоптера, али то је већ била сасвим друга Русија и други Кина, због јадиковки САД свима је било свеједно.

Уместо епилога… Такве су странице историје – такав је Владимир Путин и његова политичка далековидност, пише руски блог Политика