Прочитај ми чланак

Кина: Притисци Вашингтона на Москву и Пекинг неће бити успешни

0

Покушаји Сједињених Америчких Држава да обуздају и изврше притисак на Кину и Русију неће имати успеха, Вашингтон треба да престане да игнорише безбедносне забринутости других земаља, изјавио је портпарол кинеског Министарства спољних послова Ванг Венбин на редовном брифингу.

„Поменути извештај о стратегији националне безбедности САД пун је менталитета Хладног рата и блоковске конфронтације. Кина и Русија су две велике силе, а покушај САД да обузда и изврши притисак на њих неће имати успеха“, истакао је дипломата.

Он је нагласио да САД треба да преиспитају своју одговорност у украјинској кризи, да преиспитају и исправе своја дејства у стварању имагинарних непријатеља и игнорисању легитимних безбедносних забринутости других земаља и мобилизације блоковске конфронтације.

Раније је Пентагон објавио документ према којем америчко Министарство одбране у актуелној стратегији националне безбедности Русију назива „акутном претњом“, Кину „сталним ривалом“, а такође наводи да је способан да изађе на крај са изазовима Ирана и Северне Кореје.