Прочитај ми чланак

Кијев жели да сруши Кримски мост пре средине лета

0

За овај напад највероватније ће користити ракете "сторм шедоу" и беспосадне чамце

Украјински званичници тврде да ће Кијев покушати да пре средине јула уништи Кримски мост, пише британски лист „Сан“, додајући да стручњаци предвиђају да би за ту операцију Украјина могла да употреби од 20 до 40 пројектила „сторм шедоу“, како би уништила носеће стубове.

„За Путина, Керчки мост дуг 12 миља, који је он по изградњи назвао чудом, представља видљив симбол његовог лажног тријумфа због враћања Крима његовој домовини. За Украјину, то је мета број један – гротескни приказ 10 година руске окупације“, тврди британски лист.

Уништавање моста, надају се, био би велики корак ка победи у рату у Црном мору, пресецањем главног руског војног пута за снабдевање, што би, прогнозирају, „угушило Путинову ратну машинерију“.

Виши сарадник на „Хадсон институту“ и ​​директор Центра за одбрамбене концепте и технологију Брајан Кларк, верује да је сасвим могуће да би Украјина то могла да уради – али јој је потребно право оружје.

„Најактивније брањени мост на свету могао би да буде срушен вишеструким ваздушним и морским нападом у стилу великог праска“, каже он за „Сан“ и предвиђа да ће „сторм шедоу“ бити коришћен за ударе по структури, док би експлозивни чамци без посаде покушали да у ваздух дигну базу моста.

„Украјинска шпијунска агенција, СБУ, већ је у прошлости организовала два смела напада. Оба пута мост је поправљан. Сада, Украјина планира жесток трећи напад – онај који би га срушио заувек“, наводи британски медиј, додајући да је Кијевска војно-обавештајна агенција (ХУР) прошле недеље објавила да ће га уништити „у првој половини 2024. године“.

Званичник ХУР-а рекао је да Украјина већ има „већину средстава да оствари овај циљ“ и да је то део плана председника Владимира Зеленског да оконча присуство руске морнарице у Црном мору.

Кремљ је више пута наглашавао да терористичке методе кијевског режима, који напада цивилне мете, додатно уверавају у потребу да се циљеви руске Специјалне операције у потпуности спроведу.

Кијевске власти су у ноћи 17. јула 2023. напале Кримски мост са два површинска дрона. Истражни комитет је покренуо кривични поступак по члану „Терористички акт“.

У експлозији је оштећен коловозни део моста, повређена је девојчица, а погинули су њени родитељи. Мост је у потпуности обновљен и 14. октобра је отворен саобраћај на све четири траке. СБУ је у поруци на свом Телеграм каналу заправо признала одговорност за терористички напад на Кримски мост.