Прочитај ми чланак

Кијев нариче – признао: Не постоји могућност да се Русији у Хагу суди за агресију

0

Међународни кривични суд у Хагу не може да примени члан који се односи на "агресију" конкретно у случају Украјине и Русије, саопштио је министар иностраних послова Украјине Дмитриј Кулеба и интервјуу листу "Укринформ".

„У повељи Међународног кривичног суда пише да је један од злочина за који могу да суде – агресија. Међутим, у пракси, чисто из правних разлога, он не може да примени тај члан у случају Украјине и Русије“, рекао је Кулеба.

Према речима министра, партнери Украјине позивају Кијев да одустане од идеје формирања специјалног трибунала за Русију како се не би стварала алтернатива Међународном кривичном суду.

„Шта је важније: интереси Међународног кривичног суда који не жели себи никакву привремену алтернативу или правда, због које Међународни кривични суд постоји? Код њих се ту јавља летаргија, јер су и за правду и за МКС“, додао је Кулеба.

Министар спољних послова Украјине раније је саопштио да намерава да затражи од канцеларије тужиоца Међународног кривичног суда, Европске комисије, владе Холандије да формирају специјални међународни трибунал за Русију.