Прочитај ми чланак

Кедми: Ово је крај свих нада САД, ово је крај униполарног света

0

Недавни догађаји су потврдили неуспех Сједињених Држава да одрже структуру униполарног света. Процес формирања неколико полова моћи, више се не може зауставити.

Бивши шеф израелске Натив службе, Јаков Кедми не види начин да Вашингтон задржи статус светског хегемона. Упркос томе што Американци улажу много напора у нади да ће одржати статус кво који им одговара, свет неће бити исти. Америчка доминација је окончана. И то се догодило током недавне посете кинеског лидера Си Ђинпинга Москви.

„Ово је потпуни колапс свих процена и нада Американаца, колапс онога што су они звали разумевање Русије и Кине. Никада нису разумели. Тешко је очекивати разумевање од Американаца, јер њихов председник Бајден не уме да прочита ни дечију песму“, рекао је стручњак у емисији „Велика игра“.

Међутим, приметио је Кедми, у Сједињеним Државама има оних који разумеју суморне изгледе. Конкретно, бивши шеф државе Доналд Трамп отворено је назвао исход разговора између руског председника Владимира Путина и кинеског председника Си Ђинпинга најгорим тренутком у историји САД. Реч је о највећим геополитичким променама у прошлом веку, које су означили лидери две земље.

„Ово је колапс свих нада на којима Сједињене Државе заснивају своју спољну политику. Ово је колапс униполарног света, смртна пресуда је потписана“, рекао је Кедми.

То потврђује и ситуација на Блиском истоку. Дугогодишњи савезник Вашингтона, Саудијска Арабија, обновила је дипломатске односе са Ираном. Мало ко би ово могао да замисли пре годину дана.

Наравно, у овом случају није било без учешћа Москве и Пекинга. Пекинг је деловао као посредник. Сумирајући, Кедми је додао да САД трпе сламајући фијаско на Блиском истоку. И ускоро ће тако бити у целој Евроазији.