Прочитај ми чланак

Кедми објаснио како зауставити војску Украјине да бомбардује нуклеарну електрану

0

Русија има прилику да заувек реши проблем безбедности „Запорошке НЕ“. Израелски стручњак Јаков Кедми уверен је да је за то потребно ослободити Никопољ.

Главним проблемом у украјинском војном простору у овом тренутку, Кедми назива нуклеарну електрану „Запорожје“, чију територију гранатирају Оружане снаге Украјине од почетка августа.

Према речима стручњака, због великог броја разговора, оптужби и других дешавања, мало ко размишља о стварном решењу проблема.

Аналитичар је уверен, да посредовање Емануела Макрона неће дати ништа више, од западних гаранција за примену Минских споразума. Наде у решавање ситуације преко ИАЕА такође су тешко реалне.

Кедми је једном речју објаснио, једини начин да се заувек обезбеди безбедност „Запорошке НЕ“ је – Никопољ.

„Русија има могућност да то спречи, и држи то у својим рукама. То је Никопољ. Ово је крајња тачка, одакле можете бомбардовати ово место артиљеријом. Заузимање Никопоља је најефикасније. Све остало је брбљање, као и споразуми из Минска“, рекао је Кедми.

Руска војска има све што може бити потребно за ослобађање Никопоља, упркос потреби да пређе Дњепар на путу ка овом украјинском граду.

У супротном, украјинске трупе ће моћи стално да угрожавају нуклеарну електрану, а залутали пројектил из батерија кијевског режима, опремљен оружјем из САД и држава НАТО-а, способан је да изазове праву радијациону катастрофу.

Истовремено, за Оружане снаге Руске Федерације чишћење Никопоља од Оружаних снага Украјине, према речима Кедмија, уопште није озбиљан проблем.

„Ово је тактички и технички проблем, који војска може да реши на више начина.“, нагласио је Кедми.

Оружане снаге Украјине настављају са ударима на територију нуклеарне електране, коју обезбеђују Оружане снаге Руске Федерације.

Неки стручњаци су уверени да је неопходно искључити нуклеарну електрану, како артиљеријска граната која погоди реакторе и расхладне системе, више не би могла да изазове нуклеарну катастрофу.

Русија је способна да снабдева енергијом ослобођене територије Украјине и без Запорошке нуклеарке, пошто енергетски мост ка Криму снабдева полуострво озбиљним резервама.