Прочитај ми чланак

Јеврејски екстремисти и полиција спроводе насиље над Хришћанима у Јерусалиму

0

Папска добротворна организација Помоћ цркви у невољи (АЦН) осудила је нагли пораст антихришћанских инцидената у Светој земљи (Израелу), укључујући „нападе на света места, школе, па чак и погребне поворке“.

У саопштењу од 14. априла, група се позива на недавну заједничку изјаву патријарха и поглавара цркава у Јерусалиму у којој се осуђује растуће насиље над хришћанима у Јерусалиму и другде у Светој земљи.

„Током протекле године неке наше цркве, погребне поворке и места јавног окупљања постале су мете напада; нека наша светиња и гробља су оскрнављена; а неке од наших древних литургија, као што су литија на цветну недељу и церемонија Светог огња, затворене су за хиљаде верника“, наводи се у заједничком саопштењу.

„Ово је упркос нашим договорима да сарађујемо са органима власти и да удовољимо свим разумним захтевима које они могу да поднесу“, додаје се.

У својој поруци, АЦН примећује да су пре него што је држава Израел успостављена 1948, „хришћани чинили 18 процената становништва Западне обале – та бројка је сада мања од 1 процента“.

Хришћани су емигрирали из различитих разлога, тврди група, укључујући „забринутост због дискриминације при запошљавању, милитантних група и ограничења кретања узрокованих баријером на Западној обали која доводи до великих економских проблема“.

Times of Israel је на сличан начин осудио растуће антихришћанско насиље у Светој земљи, окривљујући за део агресије „јеврејске екстремисте“.

Јерусалимске хришћанске вође „причају о погоршаној атмосфери узнемиравања, апатији власти и растућем страху да би инциденти пљувања и вандализма могли прерасти у нешто много мрачније“, пише лист.

Отац Франческо Патон, чувар Свете земље, навео је седам антихришћанских инцидената који су се догодили последњих недеља, изјавивши да „није случајно што се ови озбиљни инциденти дешавају управо сада“.

„Ужаснути смо и повређени због бројних инцидената насиља и мржње који су се недавно догодили против католичке заједнице у Израелу“, рекао је свештеник.

„Очекујемо и захтевамо од израелске владе и органа за спровођење закона да делују са одлучношћу да печате ове озбиљне појаве“, рекао је он.

Грчка православна црква је у сопственом саопштењу навела да су терористички напади радикалних израелских група, усмерени на цркве, гробља и хришћанска имања, „постали скоро свакодневна појава која се очигледно појачава током хришћанских празника“.

Ови напади су укључивали скрнављење гробова на протестантском гробљу на планини Сион, вандализам у маронитском друштвеном центру у граду Ma’alot-Tarshiha на северу земље, и уништавање зграда Јерусалимске заједнице Јерусалима, са графитима који обећавају „освету“, „ смрт хришћанима“, „смрт Арапима и незнабошцима“ и „смрт Јерменима“.