Прочитај ми чланак

Израел ће цивиле сматрати „саучесницима терориста“ ако остану у северној Гази

0

Израелска војска је рекла палестинским цивилима који живе у северној Гази да ће се сматрати „саучесницима у терористичкој организацији“, ако се не евакуишу на југ.

Упозорење је изречено у претећим летцима које су у суботу бациле израелске беспилотне летелице. „Хитно упозорење за становнике Газе. Ваше присуство северно од Вади Газе доводи ваш живот у опасност. Ко год одлучи да не напусти северну Газу јужно од Вади Газе могао би бити идентификован као саучесник у терористичкој организацији”, наводи се у летцима, преноси Ројтерс.

Израел је раније наредио евакуацију северне Газе, области у којој живи 1,1 милион људи. Пошто је Газа под блокадом, једина опција за Палестинце на северу је да побегну на југ, који је такође под сталним израелским бомбардовањем.

Неки становници Газе побегли су на југ, док су други одбили да напусте своје домове или су потражили склониште у болницама, надајући се да неће бити мета израелског напада, али Израел наређује да се болнице евакуишу. Према палестинском Црвеном полумесецу, Израел је наредио евакуацију болнице Ал Кудс, у којој је смештено више од 400 пацијената и 12.000 расељених цивила.

Откако је Израел започео своју агресију бомбардовања Газе након напада Хамаса 7. октобра, најмање 4.651 Палестинац је убијен у Гази, укључујући 1.756 деце, према палестинском министарству здравља. На израелској страни убијено је најмање 1.405 људи.

Становници Газе такође пате од несташице хране и воде због израелске опсаде. Ограниченом броју камиона помоћи дозвољен је улазак у Газу из Египта, што је укључивало медицинске залихе, али не и гориво за погон болничких генератора. Агенције за помоћ саопштиле су да је помоћ која је пуштена само „кап у мору“ за 2,3 милиона становника Газе.