Прочитај ми чланак

Из минута у минут: Експлозија у Луганску, гори гасовод „Дружба“…

0

Прве избеглице из Донбаса пристигле су у камп „Звезда“ у Ростовској области, а очекује се да ће стићи до 400 људи, изјавио је представник кампа.

Како је претходно саопштено из самопроглашене Доњецке Народне Републике, евакуација, која је почела у петак поподне наставиће се и током ноћи, а укупно је у плану да се евакуише 700.000 људи.
Иначе, ситуација се у Донбасу заоштрила. Украјинске снаге су гранатирале Горловку и Зајцево, а у Доњецку су се активирале сирене за грађанску заштиту након чега је покренута евакуација становништва.


Колоне возила су примећене на путу ка Русији, а председник Владимир Путин наложио је да се припреми све за долазак избеглица у Ростовску област.

22:45  Председник руске Државне думе Вјачеслав Володин изјавио је да украјински лидер Владимир Зеленски иницира почетак великог рата.

Како је рекао, без помоћи других држава он се не би усудио на тај корак. Такође је рекао и да су оптужбе Вашингтона упућене Москви само „провокација како би се дезинформисала светска јавност“.

Володин је оценио и да, уколико заиста и дође до рата, Европа ће постати арена војних операција. „Желим да се обратим европским политичарима, питајте своје гласаче да ли желе рат. И шта радите да тај рат спречите?“, закључио је он.

22:26 Снажна експлозија одјекнула у Луганску, запалио се гасовод

21:46 Украјинска војска поново је гађала из минобацача територију самопроглашене ЛНР, саопштено је из Заједничког центра за контролу и координацију примирја.

„Оружане формације Украјине настављају грубо кршење режима прекида ватре“, прецизирао је официр представништва ЛНР. Како је додао, украјинска војска је гађала насеља Золотое-5 и Доњецки које су под контролом ЛНР, а коришћени су минобацачи калибра 82 милиметра.

21:14 У Ростовску област већ је ушло преко 80 аутобуса са грађанима Донбаса у склопу евакуације.

Како наводе власти Луганске Народне Републике, границу Русије је могуће прећи са било којим пасошем.

21:01 

20:49 Власти Крима и репубике Мариј Ел саопштили су да су спремни да прихвате избеглице из Донбаса након што је почела евакуација грађана са југоистока Украјине.

Из Крима кажу да ће примити колико је год потребно људи, било да се ради о 100.000 или о једном човеку.

Истовремено, из прес службе шефа републике Мариј Ел наводе да ће избеглицама бити пружено све што им буде потребно.

19:43  Евакуација грађана Донбаса биће настављена и током ноћи, саопштио је представник Народне милиције ДНР Едуард Басурин.

Он је такође рекао и да су многи аутобуси у Доњецку, који су саобраћали својим редовним рутама, били употребљени како би се извршила евакуација деце.

Такође је рекао и да је украјинска војска данас гранатирала целом дужином контакт линије, а да су мете биле и цивилни објекти.

19:19  Кијев је спреман да учини све како би се режим прекида ватре поново успоставио у Донбасу, изјавила је министарка за питања реинтеграције привремено окупираних територија Украјине Ирина Верешчук.

„Надамо се да ће доћи до сусрета контакт групе у суботу. Спремни смо да радимо на томе да се режим прекида ватре поново успостави“, рекла је.

19:10  Портпаролка Министарства спољних послова Марија Захарова изјавила је да је ово што се догађа у Донбасу – геноцид од стране Кијева.

„А сада западни партнери дозвољавају себи да сумњају у то да ситуација тамо није онаква каква ми говоримо да јесте, да тамо нема масовних гробница, да то може бити лажна вест, да тамо ситуација није налик на геноцид. Не, то заиста није налик на геноцид, то и јесте геноцид, природни. Можда не у таквом обиму као у Африци, али зар треба да оперишемо квантитативним параметрима ако седам година гину деца, жене, цивилно становништво, када људи уопште не знају шта је миран живот, када је за њих звук гранате нешто сасвим нормално?“, изјавила је Захарова за телевизију „НТВ“.

19:08  Русија спремна да учествује у хитном састанку контакт групе за решавање кризе на југоистоку Украјине због ескалације тензија.

Извор из Москве наводи да је Русија спремна уколико се Кијев и Донбас договоре да се састанак одржи.

19:05  Први аутобуси са грађанима Доњецке Народне Републике кренули су у правцу руске границе, саопштили су представници локалног Министарства за ванредне ситуације.


Укупно је у плану да се евакуише 700.000 људи, наводи извор.

19:01 Лидер самопроглашене Доњецке Народне Републике Денис Пушилин изјавио је да ситуација у Донбасу, нажалост, води у рат. „У сваком тренутку може да почне офанзива (Украјине) у пуном обиму. Апсолутно све је спремно за то“, рекао је Пушилин за телевизију „Русија 24“.

18:55  Сједињене Америчке Државе сматрају да су вести о евакуацији и експлозијама у Донбасу изговор за почетак операције „под туђом заставом“ против Украјине, саопштио је Спутњику високи званичник америчког Стејт департмента.

18:54  Украјинска војска је гранатирала град Горловка и село Зајцево које се налазе под контролом самопроглашене Доњецке Народне Републике, саопштено је из Центра за контролу и координацију режима прекида ватре.

Како се наводи, напад је уследио предвече и то из минобацача калибра 120 милиметара упркос томе што је то наоружање забрањено од стране Минских споразума.