Прочитај ми чланак

„Испалимо један Сармат и Велике Британије више нема“

0

Велика Британија је у паници, након што је руски новинар позвао председника Владимира Путина да нуклеарним оружјем избрише Велику Британију с лица Земље због "безобразне" подршке Украјини.

Владимир Соловјов, познати руски новинар, запретио је Британији док је разговарао са шефом Руске свемирске агенције о новој, моћној интерконтиненталној балистичкој ракети РС-28 Сармат, коју Русија планира да распореди у своје оружане снаге до јесени, пише Daily Mail.

„Испада да један Сармат значи минус једна Велика Британија“, похвалио се Соловјов, рекавши да је Велика Британија постала „изузетно груба“ – осврћући се на отворену подршку Украјини од почетка специјалне операције.

Изјава Соловјова стиже неколико дана након што је Путин утврдио да је Федерална служба сигурности (ФСБ) спречила покушај његовог убиства те да су притворени чланови нацистичке банде која је примала наредбе од Кијева.

Сармат, или „Сотона 2“ како ју је назвао Запад, може носити 10 или више нуклеарних бојевих глава и мамаца и гађати циљеве удаљене хиљаде километара у Сједињеним Државама или Европи.

Дмитриј Рогозин, челник свемирске агенције Роскозмос, рекао је да ће израдити 46 таквих пројектила, а први ће бити распоређени у другом делу године у Краснојарском крају у Сибиру, око 3.000 километара источно од Москве.

„Све иде по плану“, поручио је Рогозин.

Путин је прошле недеље надгледао прво успешно тестирање Сармата, који представља нови додатак нуклеарном арсеналу Русије.

„Ово је значајан догађај у развоју напредног оружја руске војске. Способан је надвладати сва модерна средства противракетне одбране. Нема сличних у свету и неће их бити још дуго, рекао је прошле среде Путин.

У понедељак је руски министар спољних послова Сергеј Лавров упозорио да је „НАТО заправо у рату с Русијом“ те да је пријетња нуклеарног рата „озбиљна и стварна“.

Упитан о важности избегавања Трећег светског рата и је ли тренутна ситуација упоредива с кубанском ракетном кризом 1962. Лавров је рекао: „Ризици су сада знатни“.

„Не бих хтео уметно увећавати те ризике. Многи би то желели. Опасност је озбиљна, стварна. И не смемо је потценити“.

Марија Захарова, портпаролка министарства спољних послова, потом је запретила нападом на земље чланице НАТО-а које испоручују оружје Украјини, међу којима Британија има водећу улогу.

„Русија може гађати војне циљеве на територију оних земаља чланица НАТО-а које шаљу оружје режиму у Кијеву због „нарушавања војне логистике“. Уосталом, то директно доводи до погибија и крвопролића на украјинској територији. Колико ја разумем, Британија је једна од тих земаља“, рекла је.