Прочитај ми чланак

Хиљаде лекара у Британији организовало најдужи штрајк икада

0

Хиљаде лекара напустиле су посао у Британији у среду, што је почетак шестодневног штрајка који је требало да буде најдужи у историји Националне здравствене службе коју финансира држава.

Менаџери су рекли да ће десетине хиљада заказаних прегледа и операција бити отказане током шетње широм Енглеске и Велса од стране млађих лекара, оних у првим годинама каријере. Лекари, који чине окосницу болничке и клиничке неге, планирају да у штрајкују до 7 сати ујутру.

Виши лекари и други медицинари су морали да буду ангажовани да покрију хитне службе, интензивну негу и породиљске службе.

Џулијан Хартли, извршни директор организације NHS Providers менаџера здравствене неге, рекао је да је штрајк уследио у једном од најтежих периода у години за здравствену службу, „непосредно после божићног и новогодишњег периода због притиска великог броја пацијената и наравно да имамо грип, имамо KОВИД.

„Дакле, биће значајан утицај на пацијенте“, рекао је он.

Британија је претрпела годину дана сталних штрајкова у здравственом сектору док је особље тражило повећање плата како би надокнадило растуће трошкове живота.

Одсуствовања су оптеретила већ натегнуту здравствену службу која се још увек бори да се опорави од заосталих случајева који нису лечени на време због пандемије коронавируса.

Медицинске сестре, екипе хитне помоћи и старији доктори постигли су договоре о платама са владом, али се синдикат који представља млађе докторе није сложио, а преговори су заустављени. Влада каже да неће водити даље разговоре осим ако лекари не одустану од штрајка, док синдикат каже да неће преговарати ако не добије „кредибилну“ понуду за плате.

„Замисао да смо безобзирни да позивамо на штрајкове и све што желимо да урадимо је да позовемо на штрајк није оно што желимо“, рекао је др Вивек Триведи, копредседавајући Комитета млађих лекара Британског медицинског удружења. „Оно што желимо је да преговарамо о понуди коју можемо дати нашим члановима и да је наши чланови прихвате“.