Прочитај ми чланак

Хаос у Француској: Бесни пољопривредници пробили капију на сајму у Паризу…

0

Неколико особа је ухапшено након што су јутрос избили сукоби између француских пољопривредника и припадника обезбеђења на Међунардоном пољопривредном сајму у Паризу, када су активисти синдиката фармера пробили капију и ушли у ограђени простор док је француски председник Емануел Макрон разговарао са званичницима синдиката у близини, јавили су француски медији.

Фармери су унутар простора сајма викали и звиждали, тражећи да Макрон поднесе оставку.

Макрон се састао за званичницима синдиката пољопривредника, а требало је након тога да на сајму одржи дебату са фармерима, прерађивачима хране и представницима трговинских ланаца, али је то отказано након што су синдикати пољопривредника саопштили да се нец́е појавити, преноси Ројтерс.

Шеф Националне федерације синдиката пољопривредника ФНСЕА Арно Русо рекао је да би Макрон требало најпре да се обрати пољопривредницима у вези са њиховим захтевима за помоћ владе, због којих су организовали протесте.

Пољопривредници у Француској, највец́ем пољопривредном произвођачу у ЕУ, наводе као разлоге својих протеста ниске откупне цене, прописе Уније о заштити животне средине и нелојалну конкуренцију која настаје увозом јефтиних производа из земаља изван Уније.