Прочитај ми чланак

Грци променили казне за возаче, скидају и таблице усред сезоне: Прописи ригорозни

0

Туристичка сезона је у јеку и Грчка је и овог лета најчешћа дестинација за српске туристе. За све возаче сада постоји и нова вест везана за промену у саобраћајним прописима у овој земљи која би могла да донесе велике трошкове за све који не пазе. Уместо казни, Грци су увели јој ригорозније глобе - одузимање таблица и возачке дозволе и то на дужи временски период.

На ТикТок страници #грцкаинфо“ објављено је и детаљно објашњено ново правило везано за непрописно паркирање.

„Ако идете у Грчку својим аутомобилом, важно је да знате – Грчка полиција има право да одузме регистарске таблице сваком возилу које је непрописно паркирано“ – истиче се у видеу.

И ово не важи само за возила регистрована у Грчкој, већ и за возила са страним таблицама, пише Блиц.

Није први пут да Грци мењају правила пред почетак летње сезоне, а овог лета чини се да су саобраћајне казне најризогорзније до сада, о чему сведоче и саобраћајне казне које вас могу задесити ако не поштујете прописе.

Ово је нови ценовник за најчешће саобраћајне прекршаје:

Пролазак на стоп без засутављања – 700 евра
Пролазак на црвено светло – 700 евра
Бахата вожња – 700 евра

Недозвољено претицање – 80 евра
Прекорачење брзине до 20 км/х – 20 евра

Уколико прођете на црвено светло, платићете казну од 700 евра, али остаћете без возачке дозволе и без таблица на 20 дана.

Уз то, подсетник да највећи део путева по Грчкој иако има две траке и подсећа на аутопут, има ограничење од 100 километара на сат.

Ако вас интересује и колико кошта гориво – нова цена за литар дизела је 1.57 евра (184 динара), а бензина европремијум 95 1,88 евра (220 динара).

Новина која је многе изненадила

Међутим, оно што је многе изненадило, јесте једна новина која се односи на то да ће за поједине прекршаје због промене прописа бити укинута новчана казна, већ ће уместо ње доћи до скидања таблица и одузимања возачле дозволе на чак 60 дана.

Ова мера односи се на следеће прекршаје:

Коришћење мобилног телефона у току вожње
Невезивање сигуросног појаса
Уколико немате кацигу приликом вожње мотоцикла
Превоз детета у аутомобилу без дечијег седишта

Дакле, за ове прекршаје, у Грчкој ове године нећете платити никакву казну, међутим, како преноси емисија“ САТ“ ако вас тамошња полиција ухвати, одузеће вам возачку дозволу и регистарске таблице на 60 дана.

Овакве врло ригорозне мере, примењиваће се на све возаче у Грчкој, без обзира које су националности и чији пасош имају.