Прочитај ми чланак

ФБИ објавио поверљиви документ: Нова сазнања о 11. септембру

0

Вашингтон -- На годишњицу терористичког напада, амерички ФБИ је објавио поверљиви документ који доноси нова сазнања о догађају који је згрозио цео свет.

Амерички ФБИ је обелоданио поверљиви документ у којем се наводи да је постојала логистичка подршка двојици отмичара из Саудијске Арабије током терористичких напада 2011. године на САД.

Документ наводи да су отмичари имали контакте са држављанима Саудијске Арабије у САД, али се не пружају докази да су високи званичници саудијске владе учествовали у завери, пренео је АП. На дан кад се обележавала 20. годишњица од напада, ово је први документ из истраге ФБИ-ја који је објављен откако је председник САД Џозеф Бајден наредио скидање ознаке поверљиво са материјала који су годинама били недоступни јавности.

На документу од 16 страна налази се разговор оперативаца ФБИ са човеком који је често контактирао са Саудијцима у САД који су помогли првим отмичарима авиона да дођу у Америку, пре напада.

Бајден је прошле недеље наредио министарству правде и осталим агенцијама да спроведу декласификацију ревизије и пуштање у јавност докумената који се могу пустити у наредних шест месеци.

Он се сусрео са притиском породица жртава, који су дуго тражили извештаје, док воде судски спор у Њујорку у којима тврде да су челници саудијске владе подржали отмичаре.

Редигован документ објављен је у суботу увеце, неколико сати након што је Бајден присуствовао комеморативним скуповима у Њујорку, Пенсилванији и северној Вирџинији.

Родбина жртава се раније противила Бајденовом присуству комеморацији, докле год су документи поверљиви.

Саудијска влада је дуго негирала било какву умешаност у нападе, а њихова влада у Вашингтону је подржала потпуно откривнаје свих извештаја, како би се завршиле „неосноване оптужбе против те земље једном заувек“.

Из амбасаде су додали да је блио која оптужба да је Саудијска Арабија саучесник „категорички неистинита“.

Од 19 отмичара, чак 15 су били држављани Саудијске Арабије.