Прочитај ми чланак

Европски парламент да се спреми за десницу: Грађани ЕУ послали сигнал властима

0

У четири од пет земаља Уније већина испитаника је изјавила да је незадовољна правцем којим се креће њихова земља

Француска десница забележиће на предстојећим изборима за Европски парламент најбољи резултат икада, показују најновији подаци истраживања спроведеног у пет земаља Европске уније.

Десничарско Национално окупљање, који предводи одлазећи члан Европског парламента (ЕП) Џордан Бардела, могао би да освоји 33 одсто гласова, док би крајње десничарска партија „Реконкет“ (француска реч за „реконкисту“ – поновно освајање) Ерика Земура имала шест одсто, наводи се у истраживању консултантске фирме „Портланд комјуникејшнс“, преноси „Политико“.

То би, наводи се Национално окупљање поставило далеко испред коалиције, која укључује странку Препород француског председника Емануела Макрона, за коју се очекује да ће добити свега 14 одсто гласова.

Анкета је спроведена онлајн крајем јануара, док је Француска била усред великих протеста фармера, међу 1.034 људи који су чинили „национално и политички репрезентативан узорак“. Поред Француске, спроведена је и у Италији, Холандији, Немачкој и Пољској, где су резултати били слични.

Очекује се да ће десничарске странке остварити значајан напредак свуда, осим у Пољској, где се предвиђа да ће либерална Грађанска коалиција премијера Доналда Туска освојити 35 одсто гласова.

У Немачкој, десничарска Алтернатива за Немачку (АфД) би требало да освоји 17 одсто гласова, у односу на 11 одсто на изборима из ​​2019. године.

„ЕУ иде на ове изборе са грађанима у дубоко песимистичком расположењу“, рекла је извршна директорка „Портланд комјуникејшнс“ Викторија Дин, додајући да су гласачи „забринути због проблема које је тешко решити“.

У Француској, Немачкој, Италији и Пољској, криза трошкова живота била је на врху дневног реда бирача, док је стамбена криза била главна брига холандских испитаника. У свакој земљи осим у Пољској, већина људи је изјавила да је незадовољна смером којим је кренула њихова земља.

Француска и Немачка, које имају владе десног и левог центра, имале су највећи проценат „незадовољних“ испитаника, са 68 процената, односно 66 процената који су рекли да је њихова земља „на погрешном путу“.

У свих пет земаља, већина људи је изјавила да ће свој глас базирати на домаћим питањима, а не питањима која се односе на функционисање ЕУ, наводи „Политико“.