Прочитај ми чланак

Ево како ће се мењати границе Украјине

0

Украјина ризикује да изгуби нове територије ако не уђе у мировне преговоре са Русијом у блиској будућности, рекао је амерички потпуковник у пензији, Данијел Дејвис на свом „Јутјуб“ каналу.

„Ако сада кренемо у мировне преговоре, постоји шанса да сачувамо постојеће територије и да не изгубимо још више. Ако занемаримо реалност, ако наставимо да говоримо да ћемо дати још више опреме, онда вероватноћа да ће Русија добити нове територије значајно расте“, рекао је он.

Дејвис је нагласио, да украјинска војска нема довољно ресурса за победу, а западна помоћ није дала никакве резултате.

„Руска армија наставља да расте, њене могућности се шире. Руси већ напредују на северу, напредују на југу. Ко зна, можда ће до краја зиме покренути још једну офанзиву“, резимирао је експерт.

Почетком септембра амерички државни секретар, Ентони Блинкен, рекао је да ће Украјина преговарати ако буде иницијативе на страни Русије, коју она наводно не показује. Заузврат, прес-секретар председника Русије, Дмитриј Песков, нагласио је, да је Москва више пута истакла своју спремност за дијалог, али сада се узима у обзир тренутна ситуација која је настала након фебруара 2022. године.