Прочитај ми чланак

ЕУ оптужена да је увела „орвеловска министарства истине“ због „дезинформација“

0

Европска унија је оптужена да примењује сценарио из књиге Џорџа Орвела 1984 са својим планом да створи „министарства истине“ како би сузбила оно што карактерише као онлајн „дезинформације“.

Орвеловска „министарства истине“ ће обезбедити да погрешне мисли нису дозвољене.

Према драконском новом закону који је ступио на снагу 25. августа, очекује се да ће веб-босови дати предност саветима које им даје мрежа „поузданих проверивача“ и провери чињеница које је одобрила ЕУ и који прате информације које се објављују на интернету.

Маил Онлине извештава: Кристијан Терхес, румунски посланик и посланик у Европском парламенту, тврди да му Закон о дигиталним услугама блока даје довољно моћи да донесе одлуку о томе који је садржај истинит, а шта лаж када се појави на веб страницама неких од највећих светских провајдера.

Он је за Телеграф рекао: „Европска комисија је узела страницу из Орвелове 1984 и захтевала да земље чланице ЕУ успоставе министарства истине која спонзорише влада како би осигурала да погрешне мисли и забрањене речи не буду дозвољене у дигиталном простору.

„У демократском друштву требало би да јавност која чује или има приступ свим аргументима буде та која одлучује о истинитости или привлачности одређених чињеница, идеја или партија“.

„Требало би да буде на људима да чују и одлуче шта сматрају истинитим или пожељним, а не државним органима“.

Закон о дигиталним услугама (ДСА) има наводно за циљ да заштити европске кориснике када је у питању приватност, транспарентност и уклањање штетног или нелегалног садржаја.

Уредба, која је ступила на снагу 25. августа, истиче потребу за 27 држава чланица ЕУ да успоставе мрежу „поузданих проверивача“, са стручношћу у праћењу нелегалног или штетног садржаја.

Правила имају за циљ да поставе нове стандарде за контролу говора мржње, дезинформација и фалсификата на вебу, а све велике дигиталне платформе морају их поштовати.

Нови стандарди су имплементирани како би се позабавили начином на који технолошки гиганти као што су Гугл и Фејсбук раде у Европи, али ће такође бити укључене веб странице и онлајн платформе које доносе 45 милиона корисника месечно.

Инстаграм и ТикТок су међу 19 платформи које морају да испоштују посебне обавезе према уредби.