Прочитај ми чланак

Елитне украјинске јединице се повлаче или бивају уништене у сукобу са Вагнеровцима

0

МУРАД Газдиев са РТ-а добио је ретку прилику да се придружи Вагнер групи, тајној руској приватној војној компанији, док се бори у Донбасу.

Вагнеровци, који себе називају „Вагнеров оркестар“ или „Музичари“ (Оркестар), крију свој идентитет. Сматра се да име потиче од позивног знака оснивача јединице Дмитрија Уткина, ветерана два чеченска рата. Рихард Вагнер је био познати немачки композитор из 19. века, али је име коришћено и за ликове у књижевности, у компјутерским играма, стриповима, па чак и код произвођача мотоцикала.

 

Пре него што им се придружио Мурад, јединица је недавно потиснула украјинске трупе из села Клиновое у Доњецкој Народној Републици.

Вагнерови борци су пуцали из минобацача док су украјински ултранационалистички батаљон Аидар (24. МО) и наводно елитна 10. брдска јуришна бригада покушавали да их задрже. „Овде су артиљеријски и минобацачки дуели заглушујући и бескрајни“, рекао је Газдијев док је извештавао.

Током своје офанзиве, Вагнерове трупе су биле под ватром касетне муниције и морале су да се носе са противпешадијским минама које су оставили Украјинци.

-Оно што сапери (деминери) могу безбедно да уклоне, то раде. Оно што не могу – или оно што сматрају да би могло да буде замка – разнесу, рекао је Газдиев.

Пре сукоба, група је наводно деловала на Блиском истоку и у Африци. Кремљ је негирао било какве везе између Вагнер групе и руске владе.

Русија је послала трупе у Украјину 24. фебруара, наводећи као разлог неуспех Кијева да спроведе споразуме из Минска, који имају за циљ да регионима Доњецка и Луганска дају посебан статус у оквиру украјинске државе. Протоколи, уз посредовање Немачке и Француске, први пут су потписани 2014. Бивши украјински председник Петро Порошенко је од тада признао да је главни циљ Кијева да искористи прекид ватре да купи време и „створи моћне оружане снаге“.

У фебруару 2022. Кремљ је признао републике Донбаса као независне државе и захтевао да се Украјина званично прогласи неутралном земљом која се никада неће придружити ниједном западном војном блоку. Кијев инсистира да је руска офанзива била потпуно ничим изазвана.