Прочитај ми чланак

Џонсон закључава Британију до априла

0

Министар у влади Велике Британије Мајкл Гов позвао је посланике, "торијевце", да "преузму одговорност за тешке одлуке" да би надлежни успели да сузбију ширење коронавируса у земљи, након што су се неки посланици - конзервативци, побунили што ц́е вец́и део Енглеске остати под строгим ограничењима све до Ускрса.

Наиме, Гов је данас упозорио око 100 потенцијалних торијевских побуњеника да ставе интересе Британије на прво место, након што су званичници синоц́ признали да ц́е целој нацији бити забрањено дружење у затвореном простору, као и бројна ограничења, све до Ускрса, пише Дејли мејл.

Гов је рекао да је одлука о наметању ограничења неопходна да би се “повукла ручна кочница” и избегла “катастрофа” НХС болница – и приватног сектора и новоизграђених “Нигхтингале” болница – које би могле бити испуњене само пацијентима који болују од коронавируса и хитним случајевима.

“Одржавање наших болница отвореним, доступним и ефикасним није било пресудно само за бављење ковидом. То је био императив за здравље читаве нације”, рекао је министар торијевца.

“Ипак једини начин да осигурамо да можемо да се бринемо о пацијентима са карциномом, да применимо радиотерапију и хемотерапију и да помогнемо жртвама можданог удара и лечимо срчане ударе – је заштита НХС-а”, рекао је, додајуц́и да се то може постиц́и само смањењем ширења вируса и тиме ограничавањем броја оболелих од Цовид-а у болницама.

Гов је такође нагласио да ц́е смањење инфекција спасити британску економију, која је десеткована ограничењима гашења која спречавају трговину у угоститељству и малопродаји, туризму и авионским путовањима.

Фото: ЕПА-ЕФЕ/НЕИЛ ХАЛЛ
Док званичне прогнозе упозоравају да би се национални дуг могао попети на 2,8 билиона фунти до 2025. године, он је упозорио: „Размислите на тренутак шта би се догодило са нашом економијом ако бисмо дозволили да инфекције досегну такав ниво да наша НХС (болница за хитне случајеве) буде преплављена“.

Али њега је данас напао бивши судија Врховног суда Лорд Самптон, који се обрушио на владину употребу „изузетно селективних и тенденциозних“ података како би оправдао искључења.

Све ово могло би довести до тога да Борис Џонсон изгуби подршку десетина посланика “торијевца” и да буде зависан од подршке лабуриста како би могао да одобри нова ограничења.

Конзервативци оптужују Владу за ризик од катастрофалне штете по економију, а један бесни посланик предвиђа да ц́е се чак 70 посланика побунити против мера.