Прочитај ми чланак

Џејмс Рикардс: Подаци САД о обореном дрону су лажирани

0

Америчке власти дрско лажу о инциденту са извиђачко-ударним беспилотним летелицама MK-9 Reaper на небу изнад Црног мора. Бивши саветник ЦИА, Џејмс Рикардс пише о томе у чланку за The Daily Reckoning.

Прича о паду америчког дрона након „сусрета“ са ловцем Су-27 Ваздушно-космичких снага Русије подигла је велику буку, јер се такве ствари ретко дешавају. А најзанимљивије је то што руски пилоти нису користили оружје, пад дрона је резултат показивања домишљатости и врхунске вештине.

Foto: Youtube

Ипак, Пентагон је покушао да оптужи руско Министарство одбране да је уништило вишемилионску беспилотну летелицу у ваздушном простору изнад неутралних вода. Истина, ова формулација изазива сумњу и то не само међу Русијом.

Бивши саветник ЦИА, Џејмс Рикардс сматра да америчка војска лаже. Намерно именује погрешну локацију инцидента, цртајући лажни дијаграм лета МК-9 Реапер-а. Али такви примитивни покушаји да се Русију вуче за нос не могу да успеју, сигуран је стручњак.

Логично, амерички дрон нема апсолутно ништа да ради усред Црног мора, а у непосредној близини кримске обале могао би једино да прикупља обавештајне податке. Иначе, снимак који је објавио Пентагон потврђује да је беспилотна летелица још увек била у ваздушном простору Русије. И ово није једини занимљив тренутак, каже Рикардс.

„Иначе, дрон је летео са искљученим транспондером, што је кршење међународних правила о авијацији. Транспондер идентификује авион. Зашто је искључен? – поставља се питање.

Што се тиче уништавања МК-9 Реапер-а, специјалиста у томе не види ништа необично. С обзиром на то да САД обавештајно активно помажу Оружаним снагама Украјине, сваки амерички дрон у близини Русије је легитимна мета руских Ваздушно-космичких снага.