Прочитај ми чланак

„Доста је било“: Берлин одбио да повећа војну помоћ Украјини

0

Министар одбране Немачке Борис Писторијус одбио је да повећа војну помоћ Украјини, пише издање „Велт“.

„Не можемо ићи на све или ништа, како то неки захтевају. У противном ћемо ми сами остати без заштите. До сада смо послали све што смо могли“, истакао је он.

Писторијус је нагласио да је од свих земаља Европске уније, Немачка дала највећи допринос Украјини, а сада је ред на друге.

„Сви треба да схвате, да ће се ако руски председник Владимир Путин добије овај рат, наравно, повећати и опасност по НАТО територије“, оценио је немачки министар.

Средином децембра прошле године он је говорио да ће Европа, због изостанка америчке помоћи, можда морати да Украјини надокнади средства, уколико Сједињене Америчке Државе не буду могле да се договоре о новом пакету помоћи.

Москва је више пута истицала да није претња ни по једну земљу НАТО, али да ће пратити дејства која су потенцијално опасна за њене интересе. Истовремено, Русија остаје отворена за дијалог, али на равноправној основи, док Запад мора да одустане од курса милитаризације Европе.

Руски председник Владимир Путин поручио је раније да Москва не жели директан војни сукоб са Северноатлантском алијансом, али ако неко то буде желео, Москва ће бити спремна за то.