Прочитај ми чланак

Док се Срби баве Беовизијом: Швајцарци данас на референдуму изгласали 13. пензију!

0

Грађани Швајцарске су данас на референдуму подржали предлог о увођењу 13. пензије, забринути да им не падне стандард јер су скочиле цене и трошкови живота, показују прелиминарне пројекције јавног сервиса СРФ.

Први подаци, које је објавио СРФ, показују да је 58 одсто гласача подржало предлог синдиката да добију додатну пензију, односно 13. исплату годишње, док је 42 одсто гласало против, преноси Ројтерс. За усвајање ове мере, коју су промовисали у народу Савез синдиката Швицарске и странке левог центра, потребна је победа већине од 26 швајцарских кантона.

„Овај корак је заиста огромна прекретница из перспективе синдиката“, рекао је за СРФ Лукас Голдер из агенције gfs.bern.

Против 13. пензије је Влада и пословни гиганти (буџеташи и тајкуни), као и већина чланова у Парламенту јер тврде да је „финансијски неадекватан“. Није познато из којих средстава ће се финансирати 13. пензија, али исплата почиње 1. јануара 2026. године.

Минимална старосна пензија у Швајцарској износи 1.225 швајцарских франака, а највећа је 2.450 франака. Швајцарци су данас, такође, гласали о предлогу подизања старосне границе за одлазак у пензију, али народ је овај предлог на њихову штету глатко одбацио.