Прочитај ми чланак

ЧЕШКО МИНИСТАРСТВО ПОЛИЦИЈЕ: „Да грађани добију право да пуцају и убију терористу”

0

Чешко Министарство унутрашњих послова предложило је измене Устава којима би грађани те земље добили право да потегну оружје и упуцају терористу.

pistolj pucnjava„У време када се изводе напади у Европи имамо утисак да би грађанину Устав требало да даје веће право да се брани, али легално добијеним оружјем“, казао је чешки министар унутрашњих послова Милан Хованец за Хосподаржске новини.

Чешка не пристаје на настојања Европске уније да ограничи легалне могућности за држање неких врста ватреног оружја, а МУП је поднео предлог уставног закона по коме би Чеси који легално поседују оружје могли самоиницијативно да га употребе.

Како се наводи, затражено је одобрење наоружања ради „одбране Чешке“, како би се спречили терористички напади као они у Паризу или у Ници и Берлину.

Право да пуцају на терористу у случају напада чак и када они сами нису угрожени добили би само чешки држављани и то искључиво на територији Чешке и не би се односило ни на грађане ЕУ са боравком у Чешкој, предлаже чешко министарство.

„У случају напада на тзв. меке циљеве могућности државних органа да ефикасно и брзо спрече жртве ограничене су. Зато желимо да дозволимо одбрамбени напад и људима који легално поседују оружје. Нема сумње да терористички напад има мање шансе да буде успешно извршен у случају да се суочи са активном, благовременом одбраном, чак и када у њу крену цивили“, наводи се у образложењу измена које би чешки парламент требало да усвоји најкасније у јесен ове године.

„Неће код нас бити тако да свако ко жели оружје иде да га купи, региструје се као у Aмерици, сачека и добије је. Такав модел ми сигурно нећемо имати. Контроле за дозволу за оружје ће бити још оштрије него до сада“, казао је Хованец.

Према статистикама МУП-а у децембру прошле године дозволу за ношење оружја имало је 300.000 људи, од чега скоро 241.000 Чеха дозволу категорије „Е“ – за заштиту живота, здравља и имовине, а у земљи је регистровано скоро 800.000 комада оружја свих категорија која подлежу режиму издавања дозволе.