Прочитај ми чланак

Бајден ангажује Била Гејтса да цензурише интернет уз помоћ вештачке интелигенције

0

Бајденова администрација је ангажовала Била Гејтса и друге технократе милијардере да преплаве интернет „ботовима за цензуру које води вештачка интелигенција“ уочи избора 2024, према извештајима.

Извештај Правосудног комитета Представничког дома у уторак је разоткрио тајну кампању цензуре уз помоћ вештачке интелигенције која има за циљ да спречи Трампа да постане председник.

Reclaimthenet.org извештава: Оптужбе се фокусирају на низ алата АИ који су тренутно у развоју. Финансијска подршка за овај подухват је наводно стигла од Бајденове администрације, што је довело до забринутости због прожимања политичког утицаја у слободу говора.

Према извештају, администрација је уложила милионе средстава у истраживање вештачке интелигенције. Циљ ове активности је, како је наведено, стварање згодних алата способних за циљање и сузбијање „дезинформација“. Једном када постану оперативни, ови услужни програми би се наводно могли предати главним платформама друштвених медија.

Детаљи садржани у извештају указују на узнемирујуће признање истраживача укључених у пројекат, званично познат као „Track F“.. Низ мејлова открива њихово уверење да просечном Американцу недостаје способност да направи разлику између истине и лажи у огромном, сложеном пејзажу онлајн садржаја. Наизглед, пројекат оптужује ветеране и конзервативце да су посебно склони ширењу или прихватању дезинформација, чак и више него шира јавност.

Извештај је поднео Поткомитет на тему инструментализације владе при Комитету за правосуђе Представничког дома, који тренутно води посланик Џим Џордан. Истиче како су средства Националне фондације за науку филтрирана према престижним институцијама, укључујући МИТ, Универзитет Медисон-Висконсин и Универзитет Мичиген. Средства су усмеравана у програм, интригантно под називом „Поверење и аутентичност у комуникационим системима“.

Иницијатива названа „Track F“. покренута је како би се препознале „дезинформације“, а истовремено производи образовни материјал за оне који су најрањивији на лажне наративе. Ова иницијатива је део углавном неименованог напора, „Програма за убрзавање конвергенције“, који је скривено успостављен 2021. године да би се кроз истраживање на високом нивоу бавио питањима од утицаја на националном нивоу.

Иако би ови алати у идеалном случају могли да филтрирају штетне садржаје као што су злостављање деце или манипулативни лажни подаци, републиканци су више забринути због свог потенцијала за ширу цензуру. Извештај детаљно описује мотивацију истраживача да угуше јавни говор, као што је изјавио Мајкл Позмантијер, менаџер програма вредног 13 милиона долара, који у великој мери карактерише пројекат као борца против дезинформација.

Истраживачи са Универзитета у Мичигену сугерисали су потенцијал овог подухвата да пренесе регулацију садржаја са друштвених медија на владине званичнике. Истраживач МИТ-а је поделио забринутост са званичницима НСФ-а, напомињући да „велики сегменти“ јавности нису у стању да „разлуче стварност од измишљотина на интернету“.

Постоји бојазан да би ови алати могли бити усавршени и потом коришћени на платформама као што су YouTube, Reddit и Facebook. Ово би могло додатно да ограничи могућности интернет корисника да се изразе и приступе информацијама, што подсећа на открића о томе да су Твитер и Фејсбук прогласили лаптоп Хантера Бајдена лажном вести пре председничких избора 2020.

Овај извештај је део ширег испитивања напора савезне владе да спречи слободан говор на платформама друштвених медија. У ранијем налазу откривено је да је наративе о пореклу Ковида уклонио Фејсбук на директан захтев Бајденове администрације.