Прочитај ми чланак

Аустријски пуковник: Контраофанзива Украјине прецењена– Прави пробој се није десио

0

Делимични успеси Украјине у њеној контраофанзиви су у великој мери прецењени, рекао је пуковник аустријске војске и војни експерт, Маркус Рајзнер, преноси „Die Welt“.

Према његовим речима, појединачне линије руске одбране су „савладане великим губицима“, али до „правог продора“ још није дошло. Док су САД итекако свесне сложености ситуације, ЕУ не процењује адекватно шта се дешава, уверен је експерт.

Кијев добија премало војне опреме, укључујући и за заштиту од руских ваздушних удара на циљеве који се налазе у украјинској позадини, сматра експерт.

„Само јачањем противваздушне одбране могао би се минимизирати број погодака у критичну инфраструктуру“, наглашава Рајзнер. Ако украјинско снабдевање електричном енергијом поново буде озбиљно оштећено, поквариће се и основа за производњу оружја у земљи, приметио је он.

„У ствари, четири до пет потпуно натоварених теретних возова са војном опремом, требало би да стигну у Украјину сваке недеље“, објаснио је Рајзнер.

Према Рајзнеровим речима, док су САД добро свесне сложености ситуације, ЕУ не процењује адекватно шта се дешава. „Европа ризикује да пропусти тренутак када више не можемо да држимо ситуацију под контролом, и да се вага нагне ка Русима“, рекао је експерт.

Према речима пуковника, савезници Украјине су само делимично испунили своја обећања у вези са снабдевањем војне опреме. Ефикасност тенка „Леопард 2“, на пример, показала се знатно нижом од очекиване. Рајзнер је нагласио, да је од око 90 испоручених тенкова овог типа, најмање трећина већ уништена или оштећена, преноси „Die Welt“.