Прочитај ми чланак

ПОЛИТИЧКА БОМБА: Асад стигао у Москву, он и Путин лично договорали план уништења Исламске државе

0

putin-asad-650x410

Председник Сирије Башар Асад јуче је посетио Москву и разговарао са шефом руске државе Владимиром Путином, саопштио је прес-секретар руског председника Дмитриј Песков. Асад је у Москву стигао у касним вечерњим часовима.

Путин је пожелео председнику Сирије срдачну добродошлицу и захвалио му се што је упркос драматичној ситуацији у Сирији ипак одговорио на позив Русије и посетио Москву. – У складу са вашим захтевом, ми смо одлучили да пружимо ефикасну помоћ сиријском народу у борби против међународног тероризма. Покушаји међународног тероризма да преузму контролу над огромним територијама на Блиском истоку и да дестабилизују регион изазива оправдану забринутост у многим земљама. То нама смета, Русији, и имајте на уму да, на жалост, у Сирији против владиних трупа се боре и имигранти из бившег Совјетског Савеза рекао је Путин приликом сусрета са Асадом. Он је изразио наду да ће се наћи мирно решење за рат у Сирији, али да ће коначну реч дати сиријски народ.

– Сирија je пријатељска земља за нас. Ми смо спремни да дамо свој допринос не само у борби против тероризма, већ и у политичком процесу. Наравно, у блиском контакту са другим светским силама и земљама у региону које су заинтересоване за мирно решење сукоба – рекао је Путин Асаду.

– Пре свега, желео бих да изразим своју захвалност читавом руководству Руске Федерације и руског народа за помоћ који су дали у Сирију. Хвала што се залажу за јединство Сирије и њене независности. Оно што је најважније, све то се ради у оквиру међународног права. И морам да кажем да први од свих политичких корака предузетих од стране Руске Федерације од почетка кризе, није дозволио да се догађаји у Сирији развију по трагичном сценарију – рекао је Асад.

Прес служба председника Руске Федерације саопштила је да су Путин и Асад разговарали о наставку војних операција и проширењу руске помоћи Сирији. Асад је детаљно информисао Путина о ситуацији на фронту и даљим корацима и плановима Сиријске арапске армије.

Иначе, ово је први пут да је Асад отпутовао у посету некој страној држави од почетка грађанског рата у Сирији 2011. године.

Извор: Правда