Прочитај ми чланак

Америка упозорава: Неизбежно је, Иран ће напасти Израел у наредним данима

0

На основу процена америчких и израелских обавештајних служби питање је времена када ће се напад одиграти

САД и њихове савезнице, према извештају „Блумберга“, предвиђају потенцијални ирански напад ракетама или дроновима на Израел, позивајући се на изворе упознате с обавештајним информацијама.

Потенцијални напад, током којег би били коришћени високо прецизних пројектили, могао би да се деси у наредним данима, навели су извори на основу процена америчких и израелских обавештајних служби.

Иран је запретио да ће ударити на Израел у знак одмазде за напад на конзулат у Дамаску прошле недеље у којем су убијени високи ирански војни званичници. Израел није експлицитно признао да стоји иза тог напада, иако је традиционално следио политику двосмислености о операцијама у Сирији, Либану…

Израелским западним савезницима је речено да би израелска влада и војни објекти могли бити гађани, али се не очекује да ће бити, рекли су они. „Блумберг“ наводи да Америка помаже Израелу у планирању и размени обавештајних процена. Израел је обавестио своје савезнике да чекају да дође до напада, како би покренуо још једну копнену офанзиву против Хамаса у Рафи, иако није јасно колико брзо би та операција могла да почне.

Амерички и западни обавештајци указују на напад из Ирана, али, како наводе, то не мора нужно да значи да ће ударити на север Израела. 

Израелски званичници се слажу са ставом савезника. Они су такође јавно запретили Ирану да ће, ако удари на израелско тло, Израел узвратити.

Ирански врховни вођа, ајатолах Али Хамнеј, рекао је јуче да Израел „мора бити кажњен“ и да ће „бити кажњен“ због напада на ирански конзулат у Сирији за који Техеран криви Тел Авив.

„Зли режим је направио грешку, мора бити кажњен и биће кажњен“, рекао је Хамнеи у обраћању поводом обележавања Рамазанског бајрама.

Стране дипломатске мисије се већ припремају за потенцијалне ударе, правећи планове за ванредне ситуације и евакуацију, рекао је извор, напомињући да нису били свесни да било које западне мисије планирају хитну евакуацију.

Док су САД тражиле од Израела прекид ватре у Гази, Бајденова администрација је такође сигнализирала да је спремна да подржи земљу у случају напада Ирана или његових заступника.

Још није јасно да ли би потенцијални напад Ирана и његових представника претворио сукоб у шири, дуготрајнији рат, наводи даље извор „Блумберга“.

Израелске амбасаде се такође сматрају метом потенцијалних напада након прошлонедељног напада на Дамаск, а неколико мисија широм света је затворено.