Прочитај ми чланак

Америка у страху: Највећа руска претња је под водом, а не у свемиру

0

Руске подморнице представљају претњу за Запад, посебно за подводне комуникационе каблове, изјавио је пензионисани адмирал америчке Ратне морнарице и бивши командант НАТО Џејмс Ставридис, пише „Блумберг“.

„Руске подморнице вероватно имају могућност да се спуштају до подводних каблова који су постављени на великим дубинама, и могу да поремете њихов рад“, пише Ставридис у чланку под називом „Најстрашнија нова руска претња је под водом, а не у свемиру“.

Адмирал такође сматра да те подводне комуникације, кроз које свакодневно пролазе бројне финансијске трансакције, нису довољно заштићене. По његовим речима, оне су „Ахилова пета“.

Подсећамо, у Америци су раније упозоравали на „руску претњу“ у свемиру. Како је објаснила Бела кућа, „претња по националну безбедност“, на коју је упозорен Конгрес, односи се на „противсателитско оружје“ које наводно прави Русија. Због тога је амерички председник Џозеф Бајден наложио администрацији да ступи у директан контакт са Москвом.

Руски председник Владимир Путин рекао је да је Русија увек била категорички против распоређивања нуклеарног оружја у свемир. Он је позвао да се поштују сви споразуми који постоје у тој области.