Прочитај ми чланак

Америка подвија реп и у централном Пацифику

0

Вашингтону је све прече од извајања средстава за ЦОФА споразуме којима осигурава свој положај у овом делу света, а Кина тако нешто зна да искористи

Америчка војска још није заборавила колико се обрукала када се подвијеног репа вратила из Авганистана, а све су прилике да је на видику слична срамота – само овог пута у централном Пацифику.

Контрола САД над овим делом планете, односно над такозваним „Првим ланцем острва“ који је раздвајају од Кине, према писању „Ејжа тајмса“ зависи од Споразума о слободном удруживању познатих као ЦОФА и потписаних са три државе: Палау, Савезна Држава Микронезија и Република Маршалска Острва.  Тај споразум, међутим, није обновљен.

Договор између ових нација и Америке заснива се, наиме, на чистом бизнису – они Вашингтону дају војни приступ и контролу, а заузврат, Вашингтон њима даје финансијску и другу подршку.

Но, упркос томе што је обнављање овог споразума прошла кроз десетине комитета, доношење и изгласавање одлуке да се ова сарадња настави – још није на видику.

Проблем је изгледа неопходна компензација од 2,3 милијарде долара на период од више од двадесет година – годишње 40 милиона годишње за сваку савезницу.

С обзиром на то да је на Авганистан бачено трилион или два долара – цена за Пацифик од укупно 120 милиона годишње, права је ситница, указује „Ејжа тајмс“.

Сви криве једни друге. Бела кућа би могла да пронађе новац ако жели, а не жели. Могао би то да уради и Конгрес. Њега међутим ометају Украјина, Израел и многе друге ствари.

Што је још горе (за Америку) упркос широко распрострањеној двопартијској подршци, ЦОФА споразуми су пре неколико дана нетранспарентно уклоњени из разматрања, а нико није сигуран зашто.

„Изгубите централни Пацифик и бранићемо се код Хаваја и јужне Калифорније, док ће све земље које су рачунале на нас – Јапан, Јужна Кореја, Тајван, Филипини, Аустралија и друге – почети да се саме сналазе. Кини ће се то свидети. Она већ има снажно комерцијално и политичко присуство у државама ЦОФА (и скоро свакој другој пацифичкој острвској држави) и циљ јој је да их одвоји од Сједињених Држава“, указује „Ејжа тајмс“ додајући да приступ Пекинга у многим случајевима и успе

Наводно, председник сваке ЦОФА нације, на столу држи кинески бланко чек –  кад им стрпљење због америчког отезања исплате истекне – тај чек ће сигурно и бити уновчен.