Прочитај ми чланак

Америка на удару арктичке хладноће: Измерено рекордних минус 77 степени

0

Континентални део САД погодио је најхладнији ветар икада забележен и температура од минус 77 степени Целзијусових у Њу Хемпширу, саопштила је метеоролошка служба у тренутку док је скоро 100 милиона људи у Северној Америци на удару арктичке хладноће,

Америчка Национална метеоролошка служба саопштила је да су ледени удари ветра на планини Вашингтон у Њу Хемпширу у петак изазвали хладноћу од минус 77 степени Целзијусових, што је најнижа температура икада забележена на тој планини.

Готово 100 милиона људи широм североистока САД и Канаде погођено је изузетно ниским температурама, а власти су упозориле да би промрзлине могле наступити за мање од 10 минута.
Власти су позвале становнике од Манитобе, у Канади до Мејна, у САД, да ограниче своје време проведено на отвореном до суботе.

Очекује се да ће комбиновани ефекат ветра и хладноће донети најниже температуре од 1980-их у држави Мејн у Новој Енглеској, као и у Квебеку и деловима источне Канаде.

У Бостону је проглашено ванредно стање због хладноће, а државне школе су затворене, као и у оближњем Вустеру и Бафалу у Њујорку.

Њујорк, у којем је забележена температура од минус 23 степена Целзијусових, донео је уредбу за хитне случајеве која омогућава бескућницима да оду у било које склониште да би се склонили од хладноће.

Ниске температуре погодиле су и средње западне америчке државе Мичиген, Висконсин, Индијану, Илиноис и Охајо.

Екстремно ниске температуре погодиле су и делове Канаде: већи део Квебека и цео Онтарио, као и део Манитобе, а у Торонту је у петак забележена температура од минус 29 степени Целзијусових.

Пад температура настао је услед снажног арктичког фронта који се протеже од канадских поморских провинција до централних делова САД.

Најмање 11 људи је страдало у невремену на југу САД од понедељка.

У Тексасу је било осам смртних случајева, два у Оклахоми и један у Арканзасу.

Више од 250.000 људи било је без струје у петак увече у Тексасу, Арканзасу, Мисисипију, Тенесију и Њујорку.