• Почетна
  • СВЕТ
  • Шпанија: У Мадриду протестује 60 хиљада људи због мера штедње
Прочитај ми чланак

Шпанија: У Мадриду протестује 60 хиљада људи због мера штедње

0

На хиљаде Шпанаца демонстрирало је широм земље због владиних мера штедње и то је био део растућег покрета протеста који не показује знакове посустајања и који би могао да достигне врхунац генералним штрајком у новембру, јавио је Ројтерс, наводећи да се у центру Мадрида окупило око 60.000 људи.

Данас је демонстрирало на стотине хиљада Шпанаца и њихови протести су скоро свакодневни у протеклих неколико месеци, што ствара проблеме влади десног центра која се суочава са регионалним изборима и настоји да увери инвеститоре да је земља стабилна, навела је британска агенција.

Шпански синдикати су саопштили да ће организовати општи штрајк уколико влада не одржи референдум о непопуларним мерама смањења трошкова.

Мере штедње у 2013. укључују раст пореза на промет и других такси од 15 милијарди евра и готово седам милијарди на име штедње у регионима, који самостално управљају здравством и образовањем.

Остатак штедње треба да буде остварен смањењем бенефиција за незапослене и социјалне помоћи, као и замрзавањем запошљавања у јавном сектору.

Стопа незапослености у Шпанији достигла је скоро 25 одсто.

 

(Танјуг)