Прочитај ми чланак

Штрајк на немачким аеродромима: Погођено више од 200.000 путника

0

Радници обезбеђења ступили су у једнодневну обуставу рада на неким од највећих аеродрома у земљи попут оних у Франкфурту, Берлину, Хамбургу и Штутгарту

Припадници обезбеђења на неколико највећих немачких аеродрома, међу којима је и велико светско чвориште Франкфурт, обуставили су рад што је приземљило летове и нанело још један ударац највећој европској економији, преноси Ројтерс.

Једнодневни штрајк, на који је позвао синдикат Верди, последњи је у низу оваквих корака који су паралисали транспортни сектор у земљи протеклих недеља.

Скоро 200.000 путника биће погођено штрајком на немачким аеродромима, а више од 1.100 летова биће отказано или ће каснити, проценило је немачко удружење аеродрома АДВ пошто су неки од највећих немачких аеродрома, укључујући Франкфурт, Берлин, Хамбург и Штутгарт, рекли да неће бити полазака путника.

„У Немачкој скоро свакодневно видимо најаве штрајка на штету мобилности и привреде. То се мора зауставити“, рекао је генерални директор удружења Ралф Бајсел.

С друге стране, главни преговарач Вердија Волфганг Пипер навео је у саопштењу да „безбедност у ваздушном саобраћају не долази бесплатно“.

Синдикат захтева повећање плате за 2,80 евра по сату и издашније плате за прековремени рад током 12 месеци у име 25.000 радника у сектору, наводи се у саопштењу.

Немачке машиновође су прошле недеље организовале најдужи штрајк железничара до сада након једнонедељног протеста немачких фармера који су блокирали путеве у земљи.

Очекује се да ће обуставе рада у петак зауставити јавни превоз у свим савезним државама осим у Баварској.