Прочитај ми чланак

У Сирији најкрвавији дани грађанског рата

0

Среда са црним салдом од преко 305 мртвих држи рекорд по броју погинулих од почетка немира пре годину и по.

Према извештајима агенција

Дамаск, Женева – Више од 305 људи убијено је у среду широм Сирије, што је најкрвавији дан у току немира, изјавили су представници хуманитарних организација, а америчка државна секретарка Хилари Клинтон је јуче позвала на акцију „паралисани” Савет безбедности УН, јавља АФП.

„Ово је највећи број жртава у једном дану од марта 2011. године и односи сеједино на оне чија су имена позната. Ако будемо бројали неидентификована тела, бројеви ће бити много већи”, рекао је директор опозиционе организације за људска права са седиштем у Лондону Рами Абдел Рахман.

Досад је неславни рекорд по броју жртава у једном дану држао 19. јул када је погинуло 302 особе.

У двоструком бомбашком терористичком нападу на седиште оружаних снага у центру Дамаска погинуло је 14 људи.

Исламистичка терористичка група је преузела одговорност за акцију у којој је погинуло и петоро њених људи, али њихове тврдње је било немогуће проверити.

 

Сиријска војска је истовремено саопштила да су сви њени виши официри избегли атентат. Државна телевизија је приказала снимак на коме се види бели комби који је експлодирао поред седишта војске, а друга експлозија се десет минута касније чула из унутрашњости комплекса.

Овај напад се сматра највећом акцијом против безбедносних снага од самоубилачког напада 18. јула у којем су убијена четворица високих функционера укључујући и министра одбране генерала Дауда Раџу и Асадовог зета Асефа Шавката.

Сукоби који трају од марта прошле године натерали су многе Сиријце, бежећи од исламских терориста да напусте домове и спас потраже изван граница своје земље. Број избеглица из Сирије могао би до краја године да достигне 700.000, упозорила је јуче агенција УН за избегла лица.

Од почетка конфликтаиз Сирије је побегло 294.000 људи у четири суседне земље – Јордан, Ирак, Либан и Турску или чекају на регистрацију у тим земљама, пренела је агенција Ројтерс.„Могло би да буде до 700.000 сиријских избеглица у усуседним земљама до краја ове године”, изјавио је шеф УНХЦР-а,координатор за сиријске избеглице Панос Моумцис.

Хуманитарне агенције су апеловале на неопходно пружање финансијске помоћи од око 490 милиона долара, да би могле да се спроведу њихове операције до краја године.Потребно је обезбедити шаторе за зиму, одећу, ћебад и огрев за зимске, оштре месеце који предстоје, рекао је Моумцис.

 

(Политика)